Het Koor Zonder Noten. (foto: Wilma van de Laar)
Het Koor Zonder Noten. (foto: Wilma van de Laar)

Koor Zonder Noten viert het twintigjarig bestaan

Kunst en cultuur 751 keer gelezen

UDEN | Het is feest! Het Koor Zonder Noten bestaat vandaag (11 november) op de kop af twintig jaar. En die mijlpaal gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Afgelopen zondag 6 november was er al een feestelijk jubileumoptreden in Eigen Herd. Bezoekers genoten met volle teugen van Hollandse meezingers die het vrolijke koor ten gehore bracht. Daarnaast was er een gastoptreden van het koor de Rooise Dommelklanken uit Sint-Oedenrode. Ook de leden werden in het zonnetje gezet. Zij kregen een mooie jack met het logo van het Koor Zonder Noten.

Het Koor Zonder Noten heeft op dit moment 47 leden. "Waaronder vijf muzikanten en dat is uniek, een koor met een eigen orkest", vertelt Frank Klerkx, voorzitter van het koor. Het maximale ledenaantal is vijftig. Er kunnen dus nog drie leden bij. "Twee vrouwen en één man, voor de balans", aldus Frank. Maar wat het koor echt bijzonder maakt? "De uitstraling op het podium. We treden op voor verschillende doelgroepen. Vaak ouderen in verzorgingshuizen, maar ook voor de KBO, het Rode Kruis en de jaarlijkse seniorenbeurs in Veldhoven. We maken er altijd een feestje van", zegt Jos Verhart. Hij is voorzitter van de festivalcommissie.

Festival van het Nederlandse Lied
En daarmee komen we meteen op hét jaarlijkse hoogtepunt van het Koor Zonder Noten. "Elk jaar organiseren we op de laatste zondag van april ons eigen festival, het Festival van het Nederlandse lied", vertelt Jos. "Dat is echt je van het! Onze eigen maestro, de burgemeester, dirigeert altijd het eerste lied." Frank vult aan: "Ja, dat doet hij geheel op eigen wijze, hartstikke leuk!"

Bekende artiest
Dit jaar wordt het festival voor de tiende keer gehouden, weer een jubileum dus. En daarvoor wil het koor dit jaar extra uitpakken. "We hopen een grote Nederlandse artiest te strikken", vertelt Frank. Wie dat is, blijft nog even geheim. Eerder stonden onder andere Ria Valk, Ronnie Tober en Rene de Haan al op het podium. Het festival krijgt dit jaar ook een internationaal tintje. "Er komen vier tot zes koren uit België langs. Samen met de Heemkundekring, die een expositie verzorgt op het Brabantpein, schenken we zo aandacht aan honderd jaar Vluchtoord."

Gratis concerten
Maar tijdens het jubileumjaar staan meer feestelijkheden op het programma. "Het komende jaar willen we tien gratis concerten weggeven", legt Frank uit. "Mensen kunnen zich daarvoor opgeven en wij kiezen dan tien locaties uit. De tijden, data en locaties worden nog bekend. Dit doen we, omdat we onze doelgroepen graag wat terug willen geven."

Frank en Jos zijn het over één ding eens: "Het koor is vooral heel gezellig! We hebben sinds kort een jonge dirigente van 36 jaar. Zij houdt ons jong", lachen de mannen. Dromen hebben de mannen ook nog. "Ik zou het heel leuk vinden om eens op te treden op het Vrijthof samen met André Rieu", vertelt Jos. Ook Frank heeft nog wel wat op zijn verlanglijstje staan: "Optreden met een bekende Nederlandse artiest. Frans Bauer bijvoorbeeld."
Voor meer informatie kijk op
www.koorzondernotenuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant