Maarten van den Elzen met 'zijn' pagina uit de Grote Brabantse Kunstkalender. (foto: Ankh van Burk)
Maarten van den Elzen met 'zijn' pagina uit de Grote Brabantse Kunstkalender. (foto: Ankh van Burk)

Vier Udense kunstenaars opgenomen in Grote Brabantse Kunstkalender

Kunst en cultuur 1.575 keer gelezen

UDEN | Er moeten wel een paar stevige spijkers in de muur geslagen worden om de Grote Brabantse Kunstkalender op te kunnen hangen, want deze omslagkalender voor 2017 weegt maar liefst drie kilo. De kalender laat 365 Brabantse kunstenaars zien in diverse disciplines, zoals beeldende kunst, fotografie, architectuur, literatuur en poëzie, illustratie en mode en vormgeving. Vier Udense kunstenaars leverden een bijdrage aan de Kunstkalender.

De Grote Brabantse Kunstkalender is een initiatief van Tine van de Weyer en Geert Overdam naar voorbeeld van de al vijf jaar uitgegeven Rotterdamse Kunstkalender. Met de kalender willen de initiatiefnemers de Brabantse kunst onder de aandacht brengen. De provincie en de vijf grote Brabantse steden zorgden voor een startkapitaal door duizend exemplaren van de kalender af te nemen. Vrijdag 4 november jl. werd de Grote Brabantse Kunstkalender in Tilburg gepresenteerd.

De kalender is in Uden te koop bij Boekhandel Bert van der Heijden voor 34,95 euro. Bekende namen als Marc Mulders (uitgeroepen tot Brabants kunstenaar 2017), Henk Visch, Wim Daniëls en Jeroen Kooijmans, maar ook vier Udense kunstenaars leverden hun bijdrage. Maarten van den Elzen: "Er zijn afbeeldingen te vinden van monumentale keramiek voor gevels van gebouwen van Christine Jetten en van de schilder Jan van Duijnhoven, die in zijn abstracte schilderijen het breken van het licht als thema heeft. Addy van den Krommenacker, internationaal bekend modeontwerper staat erin met zijn creatie 'Tuin der Lusten', een lange jurk geïnspireerd door Jheronimus Bosch."

Project PronC
Maarten van den Elzen siert op 12 juli 2017 de kalender met het gedicht 'Door een wak in het vensterglas' uit de bundel 'Een wak in de werkelijkheid' met op de achtergrond een zeefdruk van Genoveef Lukassen. Naast het schrijven van gedichten is Maarten ook actief in het onderwijs. Hij doet nu mee aan een serie poëzieworkshops in het kader van Project PronC voor de groepen 7 en 8 van de Udense basisscholen. Project PronC is een initiatief van Kunst & Co, de voormalige Stichting C. Maarten: "In de workshop van een uur vertel ik over het maken van gedichten en over mijn werk, onder andere uit de Poëzieroute. Maar ik ga ook samen met de kinderen gedichten schrijven. Ik vind het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met poëzie. Zeker op jonge leeftijd staan zij daar open en onbevooroordeeld in en zijn ze enthousiast. Het is vaak ontroerend om te zien hoe bevlogen zij ermee bezig zijn."

Workshop
Het project loopt van november 2016 tot en met april 2017. Op 22 november geeft Maarten zijn eerste workshop op basisschool De Meent, gevolgd door basisschool De Leeuwerik op 24 november. Het project is bedoeld voor alle 24 basisscholen in de gemeente Uden. Van de gemaakte gedichten door de kinderen wordt per school een gedicht gekozen. In april wordt er een tentoonstelling gehouden van deze gedichten in de ruimte van Kunst & Co aan het Mondriaanplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant