V.l.n.r: Marius Wijdeven, Biek van Beek en Sjef van Esch,. zittend dirigent Marcus de Haard. (foto: Ankh van Burk)
V.l.n.r: Marius Wijdeven, Biek van Beek en Sjef van Esch,. zittend dirigent Marcus de Haard. (foto: Ankh van Burk)

De Karawanken viert jubileum met 'Maashorstsuite'

Kunst en cultuur 982 keer gelezen

UDEN | Mannenkoor De Karawanken bestaat in 2017 veertig jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een uitvoering van 'De Maashorst Suite', waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Voor de jubileumuitvoering wil Mannenkoor De Karawanken een projectkoor vormen. Het koor nodigt daarom mannen uit, die het leuk vinden om te zingen en die eenmalig het koor willen versterken voor de jubileumuitvoering in het najaar van 2017.

Marius Wijdeven, die samen met Biek van Beek en Sjef van Esch de jubileumcommissie vormt, vertelt hoe de commissie op het idee van 'De Maashorst Suite' is gekomen. "Onze leden komen allemaal uit Maashorstgemeenten. De Maashorst staat de laatste jaren in een toenemende belangstelling en zo kwamen wij op het idee om een ode aan de Maashorst te brengen in een samenspel van muziek en lied, woord en beeld." Biek van Beek vult aan: "Uit ons uitgebreide repertoire hebben wij muziek gekozen, die goed begeleid kan worden met beelden uit de Maashorst, die dan een ondersteunende functie bij de muziek krijgen. Rondom de items historie, cultuur, natuur en recreatie komen elementen aan bod als de breukrand, het stroomgebied van de Maas, de natuur in al haar vormen, de activiteit en de rust, de stilte en de ontmoeting. Historisch gezien schenken wij aandacht aan de opgravingen, die de vroegere bewoning aan het licht brachten en aan Vluchtoord, waar duizenden Belgen opgevangen werden in de Eerste Wereldoorlog. We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen, maar de repertoirekeuze staat al voor 80% vast."

Mannenkoor De Karawanken ontstond in 1977 uit een dubbel mannenkwartet, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groot koor in de regio Noordoost Brabant. Het koor zingt een uitgebreid repertoire, met name liederen in vele talen uit het klassieke en hedendaagse repertoire alsook diverse opera– en musicalwerken. Daarnaast is er ook een klein religieus programma met enkele meerstemmige missen, negrospirituals en kerstliederen. Het koor telt 60 leden, die graag zingen en concerten geven, maar voor wie gezelligheid en vriendschappen ook belangrijk zijn. Mannenkoor De Karawanken wordt sinds maart van dit jaar gedirigeerd door Marcus de Haard uit Elst. Vanaf 5 januari beginnen de repetities voor de jubileumuitvoering. Op 5 november 2017 wordt `De Maashorst Suite` uitgevoerd in Theater Markant. Het is de bedoeling dat deze ook uitgevoerd gaat worden in Oss, Landerd en Bernheze, maar de data zijn nog niet bekend.

Mannen die graag zingen worden van harte uitgenodigd aan het projectkoor deel te nemen. Marcus de Haard: "De deelname is eenmalig. Er worden geen audities gehouden, maar op 17 en 24 november geven wij tekst en uitleg aan de deelnemers. Ook na 24 november kunnen belangstellenden zich nog opgeven. Zangervaring is niet nodig, deelnemers worden muzikaal begeleid om hen in de juiste stemgroep te plaatsen". Naast enthousiaste deelnemers zoekt Mannenkoor De Karawanken ook sponsors om dit project financieel mede mogelijk te maken. Belangstellenden en sponsoren kunnen zich melden via: secretariaat@karawanken.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant