Diensthond van Vliegbasis Volkel.
Diensthond van Vliegbasis Volkel.

Diensthonden Vliegbasis Volkel krijgen uitzendpenning

112 442 keer gelezen

UDEN | De diensthonden van vliegbasis Volkel hebben op dinsdag 15 november een zogenaamde uitzendpenning ontvangen voor hun inzet tijdens de missies in Mali en het Midden-Oosten. De honden en hun geleiders zijn daar ingezet in het kader van Force Protection; bijvoorbeeld voor het bewaken van de F-16's en het bijbehorende personeel. De dieren hebben daarmee een onmisbare bijdrage geleverd aan de veiligheid tijdens de recente missies van de Koninklijke Luchtmacht.

'Medailles hebben de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gekregen voor militairen' sprak luitenant-kolonel Dick Alssema, die de uitzendpenningen aan de hondengeleiders uitreikte. 'Er is echter ook een behoefte om iets zichtbaars te doen voor dat deel van het team dat er nooit om vraagt, in weer en wind het werk doet en bovendien zeker geen risicoloze taak vervult.'

Voorheen kregen diensthonden en andere dieren die een militaire rol vervulden dezelfde medailles als militair personeel. Dit gebeurde echter meestal zonder officiële erkenning. Door het invoeren van een speciale penning en een bijbehorende oorkonde kunnen diensthonden tegenwoordig ook formeel gewaardeerd en erkend worden.

Teamverband
Niet alleen de diensthonden, waarvan er enkelen maar liefst vier maal op uitzending zijn geweest, werden bedankt voor hun onvoorwaardelijke inzet. Ook de trotste geleiders kregen een woord van waardering. 'De diensthond staat vandaag in het middelpunt, maar ook de geleiders verdienen bijzondere aandacht. Zonder elkaar, zonder teamverband, is er geen operationele output. Dit geldt ook voor onze organisatie als geheel. Ik heb buitengewoon veel waardering voor de hele gemeenschap', aldus Alssema. Eén van de viervoeters onderschreef deze uitspraak door zijn kop tegen het been van zijn geleider te leggen.

Na de uitreiking van de penningen en de oorkondes werd er nog even tijd genomen voor felicitaties en een moment van saamhorigheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant