archieffoto Zwarte Piet.
archieffoto Zwarte Piet.

Raadslid maakt zich zorgen over veiligheid tijdens Sinterklaasintocht Uden

112 1.454 keer gelezen

UDEN | Deniz Bozkurt van de Fractie Bozkurt maakt zich zorgen over de veiligheid tijdens de Sinterklaasintocht in Uden en heeft hier schriftelijk vragen over gesteld aan het College. 

"Overal in Nederland is er de laatste tijd enorm veel gesproken over ''zwarte piet'' en dit onderwerp heeft veel mensen geraakt. We kunnen het hebben over een onderzoek die uitgevoerd is door de VN met haar comité (CERD) bestaande uit mensenrechtenexperts. We kunnen de mening van het kabinet delen, namelijk dat het Sinterklaasfeest van het volk is. Of het advies volgen van Nederlands centrum dat we zwarte pieten moeten moderniseren", schrijft Bozkurt.

Hij wil graag weten wat het standpunt van de gemeente Uden is. De burgemeester heeft aan Bozkurt laten weten dat "de discussie, voor zover hij weet, niet in de gemeente speelt. En dat er ook geen signalen zijn dat onze gemeenschappen verdeeld is in voor- en tegenstanders én evenmin dat die zich zouden willen manifesteren". 

"Fijn om te horen", vindt Bozkurt. "Maar mij is ook medegedeeld dat de gemeente Uden geen standpunt inneemt en de wijze waarop Sinterklaas ontvangen wordt overlaat aan de organisatoren en de directie van scholen. Als volksvertegenwoordiger(s) moeten wij ons niet inhoudelijk bemoeien met scholen of instellingen en verenigingen. Maar in een prachtig Nederland waar dit onderwerp enorm actief is, moeten wij wel ons zorgen maken over de veiligheid van één ieder en voornamelijk die van de kinderen en leden. Nu vind ik het fijn dat we een burgemeester hebben die vertrouwen heeft in het Udense volk. Ik vertrouw er ook op dat er inderdaad geen negatieve signalen zijn, gelukkig maar. En we moeten ook niet slapende medemensen wakker maken. Echter ben ik wel van mening dat we dit niet helemaal alleen aan de organisatoren van de intocht kunnen overlaten. Op z'n minst vind ik dat de burgemeester op de hoogte moet zijn van de organisatie van de publieke sinterklaasevenementen en dient af te stemmen met de organisatie of er veiligheidsaspecten spelen. Het zou onverantwoord zijn als we ''eventuele problemen'' niet aan de voorkant oppakken. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook een klein voorval zou het feest, maar ook de acceptatie van diversiteit in onze mooie gemeente kunnen schaden."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant