N.E. Welles
N.E. Welles

Het lot

Algemeen 141 keer gelezen

David van Reybrouck is pleitbezorger van een nieuw soort democratie waarbij politici niet via verkiezingen, maar door het lot worden aangewezen.

In Uden heef de G1000 dat geprobeerd, maar die duizend 'lotgenoten' bij lange na niet gehaald.

En veel meer dan een kantelhuis dat bevolkt wordt door allerlei goed bedoelende 'werk'groepjes, heeft het niet opgeleverd: de politiek in Uden naait zijn naad zoals politici hier altijd al hun naad genaaid hebben. Met de recente 'slag om de reclamepalen' als hoogte- of dieptepunt. Toch moeten we dat principe van loting niet zomaar afserveren als niet effectief en niet werkbaar.
Want een loterij kan weldegelijk helpen om de betrokkenheid van burgers te vergroten. Kijk maar eens naar de eindejaarstrekking van de staatsloterij met een jackpot van 30 miljoen. Die trekt nu al, nog voor de reguliere trekking van 10 december, volop volk – en de mensen hebben nog tot de allerlaatste dag (31 december) de tijd om een lot – of zelfs een kansverhogend straatje (met kans op 1/5 jackpot, nog altijd 6 miljoen) – te kopen.

Dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad bleef steken bij een schamele 41% bewijst dat er meer nodig is dan een reeks debatten en een postercampagne om draagvlak en geloofwaardigheid te krijgen. De stemgerechtigde wil beloond worden voor zijn gang naar het stemlokaal.

Een gederfde-urenvergoeding brengt nogal wat rompslomp en dus extra kosten met zich mee. Maar het moet toch haalbaar zijn om iedereen die de stembusgang onderneemt een staatslot in het vooruitzicht te stellen? In Uden hebben we nog 16 maanden tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Tijd zat om deze democratische innovatie te implementeren... Reken maar dat we daarmee kansloos Meierijstad met een mega-opkomst verslaan!

N.E. Welles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant