Judith Barten met de medewerkers van Kookerij Area. V.l.n.r. achter: Romy, Joost, Nikki. Voor: Eveline, Michiel, Danique. Voor de bar: Charlotte en Judith Barten. (foto: Ankh van Burk) 
Judith Barten met de medewerkers van Kookerij Area. V.l.n.r. achter: Romy, Joost, Nikki. Voor: Eveline, Michiel, Danique. Voor de bar: Charlotte en Judith Barten. (foto: Ankh van Burk) 

"Werk geeft mensen met een beperking eigenwaarde"

Algemeen 1.883 keer gelezen

UDEN | Het is lunchpauze in de bedrijfskantine van woningcorporatie Area aan de Leeuweriksweg. Het personeel van Area wordt bediend door mensen met een verstandelijke beperking. Het is een buitenproject van Dichterbij, Kookerij Area, waarover Judith Barten vertelt.

Waar staat Dichterbij voor?
"Dichterbij is een organisatie die kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en hun ouders ondersteunt. Daarbij staat de cliënt centraal: wat wil de cliënt, wat zijn zijn mogelijkheden afhankelijk van het niveau en wat is daarbij nodig aan ondersteuning. Een van de uitgangspunten is dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige plaats in onze samenleving hebben. Waar ze in wijken wonen, leven en werken of een zinvolle dagbesteding hebben. Waar ze zich ontwikkelen, hun talenten ontplooien en eigen keuzes maken. Dat is belangrijk voor hun zelfvertrouwen en levensgeluk. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan de maatschappij. Aan de andere kant stimuleert Dichterbij de samenleving om de mogelijkheden en talenten van mensen met een verstandelijke beperking te ontdekken en te benutten."

Wat moeten we ons bij werk voorstellen?
"Mensen met een verstandelijke beperking hebben een kleinere kans op de arbeidsmarkt, omdat zij altijd begeleiding nodig hebben. Als ze uitstromen uit school op 17- à 18-jarige leeftijd gaan zij stages lopen om zich te oriënteren op een zinvolle dagbesteding. Dat kan in een atelier zijn om creatief bezig te zijn – er zijn heel talentvolle mensen bij – of werkzaamheden in een kantine, wasserij, maar ook op het gebied van computer en media. Ons buitenproject Kookerij Area, zo genoemd omdat het niet in een gebouw van Dichterbij plaatsvindt, is zo'n voorbeeld van dagbesteding. Onze cliënten noemen het werk, maar eigenlijk is het dagbesteding, die zij met hun uitkering inkopen. Zij worden voor het werk niet betaald."

Welke werkzaamheden verrichten jullie cliënten?
"We hebben bij Area een benedengroep en een bovengroep. De bovengroep verzorgt de afwas en maakt de keuken en de vergaderruimten schoon. Zij halen papier op en versnipperen dat. Aan het eind van de dag doen zij een koffierondje en zij zorgen voor de aanvulling van suiker, melk en koekjes in de vergaderruimten. De voornaamste werkzaamheden van de benedengroep is het verzorgen van de lunch en alles wat daarvoor en daarna komt kijken. In de ochtend worden broodjes afgebakken, soep gemaakt en wordt alles klaargezet voor de lunch, zoals salades in de koelvitrine. Tijdens de lunchpauze worden ter plekke de bestellingen klaargemaakt, bijvoorbeeld een broodje gezond. Van tevoren zijn de taken verdeeld: wie verzorgt de soep, wie de broodjes, wie de kassa. We wisselen de taken per dag om het werk gevarieerd te houden. Na de lunch eten de mensen eerst zelf en gaan dan alles opruimen en de kantine stofzuigen en dweilen. Het keukenlinnen en de bedrijfskleding wassen wij zelf. Dat levert ook weer werk op zoals was sorteren en in de machines doen en daarna strijken. Als afwisseling worden onze cliënten soms ook ingezet bij postkamerwerkzaamheden, sinterklaascadeautjes labelen of boodschappen doen. Ook worden we buiten kantooruren weleens ingezet voor een jubileum of borrel of we maken traktaties voor een festiviteit."

Kun je eisen stellen aan jullie cliënten?
"Ja, we doen een beroep op hun verantwoordelijkheidsgevoel en dagen hen uit de vaardigheden die ze hebben geleerd te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Verder moeten zij zich aan de huisregels en de hygiëneregels houden en spreken wij hen daarop ook aan. Wij zijn strikt in onze regels, maar wel met begrip voor de cliënt en zijn mogelijkheden."

Romy(21) is een van de medewerksters van Kookerij Area
Wat vind jij van het werk bij Kookerij Area?
"Ik vind het leuk werk en heb het hier erg naar mijn zin. Ik heb eerst bij Frekie's gewerkt en daar heb ik ervaring opgedaan. Ik help hier mee met soep maken, broodjes beleggen en keukenwerk, zoals opruimen en schoonmaken. Ik ben thuis ook altijd graag bezig in de keuken met koken en bakken. Ik woon begeleid en heb een eigen appartement. Ik kook voor mezelf en een keer in de week ook voor mijn woongroep van zes personen en de begeleiding. Ik werk tweeënhalve dag in de Kookerij."

Lees het hele interview in het Udens Weekblad van woensdag 7 december. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant