De vrijwilligers van het Dierenpark en cliënten van Amarant.
De vrijwilligers van het Dierenpark en cliënten van Amarant.

Martien (86) al 27 jaar vrijwilliger bij Ut Weike

Algemeen 865 keer gelezen

ZEELAND | Hij is 86 jaar, maar hij werkt al ruim 27 jaar dagelijks op dierenpark Ut Weike in Zeeland. Martien van Hout is dierenliefhebber in hart en nieren. "Ik heb thuis altijd dieren gehad en ik ben al bijna vijftig jaar lid van de politiehondenvereniging", vertelt hij.

Martien krijgt hulp van vrijwilligers Mari van de Laar en Corrie van de Wijst. Met z'n drieën zorgen ze dat alles in het dierenpark er piekfijn uitziet en de beesten goed verzorgd worden.

Doordeweeks krijgen ze ook hulp van cliënten van Stichting Amarant. "Dagelijks komt er een groepje van ongeveer kinderen en jongvolwassenen meehelpen met het voeren van de dieren", vertelt Mari. Hij zette ruim zevenentwintig jaar geleden het dierenpark op samen met Martien. "Martien was altijd al de kartrekker. Ik ben destijds een paar jaar voorzitter geweest, maar gestopt omdat ik erg druk was met werk en met mijn drie kinderen. Inmiddels ben ik met pensioen en help ik graag weer een handje mee."

Martien is dol op dieren, maar ook op de cliënten van Amarant. "Het is zo mooi om de kinderen met de dieren te zien", zegt Martien met een glimlach van oor tot oor. "Als er iemand jarig is, zorg ik ook altijd voor taart!" Andersom zijn de jongeren ook dol op Martien. Tijdens het voeren wordt er flink gegrapt en gegrold. "Keetje, Keetje, kom je ook mee naar buiten?", zingt Martien liefkozend als een meisje een beetje beduusd om d'r heen staat te kijken. Meteen verschijnt er een glimlach om haar gezicht en stormt ze op de 'knuffelpony' af. Daarover vertelt Mari: "We hadden eerst een pony die soms wat nors kon zijn. Die hebben we toen geruild en nu hebben we er eentje die hartstikke mak is. Hartstikke leuk, want hier kunnen de kinderen gewoon lekker mee wandelen en knuffelen."

In het dierenpark zijn verschillende dieren te vinden. Van kangoeroes tot ganzen, eenden een tamme pony en de meest prachtige fazanten. "Martien heeft er ontzettend veel verstand van", legt Mari uit. "Hij heeft alle beesten met veel zorg uitgekozen."

Hert in de vijver
Uiteraard zijn er in die 27 jaar wel eens voorvallen geweest, zaken waar de drie vrijwilligers nu met een lach op terug kijken. "Een keer hebben we een hertenbok moeten bevrijden. Hij had de halve afrastering in zijn gewei", grinnikt Mari. "En weet je nog die keer dat iemand de brandweer had gebeld omdat er een hertje in de vijver stond?", lacht Martien. "Het was een hele warme dag en dat dier zorg simpelweg verkoeling."

De vrijwilligers proberen ook elk jaar het dierenparkje te verbeteren. Met een subsidie die ze op jaarbasis krijgen kunnen ze de verblijven up to date houden. Zo is er afgelopen zomer hard gewerkt om de vijver te verharden en een goed afvoersysteem te creëren zodat de weide niet blank komt te staan met veel regenval.

Het Dierenpark is doorgaans 's ochtends open van 9.00 tot 12.00 uur. Bezoekers zijn dan van harte welkom. "Als het poortje openstaat, mogen mensen zo verder lopen!", sluit Mari af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant