N.E. Welles
N.E. Welles

Column N.E. Welles: Nieuw Udens Peil

Algemeen 307 keer gelezen

Dat ideetje van Geen Peil voor op afstand bestuurbare volksvertegenwoordigers is misschien nog niet zo gek voor Uden.

Zeker nu na de gemeenteraadsverkiezingen telkens weer een massieve, elastische coalitie wordt gesmeed waardoor ieder plan of voorstel al een gegarandeerde raadsmeerderheid op zak heeft omdat alles is uitonderhandeld binnen de beslotenheid van B en W: daarmee verwordt het democratische proces in de raad tot een eentonig concert van strak geregisseerde hamerstukken.

Zou de raad voor een (substantieel) deel bestaan uit vertegenwoordigers die – verplicht! – hun oor laten hangen naar de willekeur van de eigen achterban – die per geval en per referendum – kan voorschrijven wat het stemgedrag moet zijn, dan zal dat zeker nieuwe dynamiek brengen in de besluitvorming.

Het Foodcourt – om maar eens een voorbeeld te nemen – zou simpel weggestemd kunnen worden omdat de (nipte) coalitiemeerderheid geen vanzelfsprekendheid meer is.

En de oppositie (nu alleen nog CDA en SP) hoeft niet lijdzaam toe te zien en af te wachten tot de volgende verkiezingsronde: gaandeweg kan zij 'aan de noodrem trekken' door de 'vrije radicalen' van Nieuw Udens Peil te mobiliseren om hun 'levende stemmachientjes' te laten doen waartoe de leden hen opdragen.

En de Udenaren die op Nieuw Udens Peil stemmen, kunnen eindelijk ook zelf eens aan de touwtjes trekken: omdat ze samen hun marionetten in de gemeenteraad bedienen. Vanachter hun smartphone, tablet, of PC.

Een kind kan de was doen!

N.E. Welles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant