Peter van Uhm met pup van Hulphond.
Peter van Uhm met pup van Hulphond.

Voormalig Commandant Van Uhm in het theater

Algemeen 553 keer gelezen

OSS | Hulphond Nederland presenteert op woensdag 21 december 2016 een unieke voorstelling in theater De Lievekamp in Oss. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm neemt het publiek deze avond mee op een bijzondere reis langs zijn eigen leven én dat van anderen. Hierbij heeft hij zich onder meer laten leiden door levensverhalen van mensen die dankzij de inzet van een hulphond weer een nieuw perspectief gekregen hebben. Onder meer door Udenaar Barry van den Boogaard die na afloop van militaire missies met PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) werd gediagnosticeerd. Dankzij hulphond Nelis staat Barry weer volop in het leven.

"Ik ben op verschillende zendingsmissies geweest, onder meer naar Afghanistan", zo vertelt Barry. "Ik heb daar dingen gezien die ook vandaag de dag nog op mijn netvlies gebrand staan. Bij mijn terugkomst op Nederlandse bodem had ik veel problemen om de nare herinneringen kwijt te raken. Ik ging steeds meer en harder sporten, maar dat hielp niet. Ik vond het lastig om situaties onder controle te krijgen en verloor uiteindelijk het contact met de buitenwereld. Het was tijd dat ik met iemand ging praten."

Bijzonder moment
Barry werd gediagnosticeerd met PTSS (Posttraumatische Stressstoornis). Zijn vrouw had wel eens gehoord dat hulphonden konden helpen bij het verwerken van trauma's. Monique: "Ik kon Barry steeds moeilijker bereiken en ging op zoek naar instanties die ons konden helpen. Zo kwamen we in aanraking met Hulphond Nederland en al na het eerste contact met hulphond Nelis, veranderde de blik in Barry's ogen, een heel speciaal moment."

Speciale band
Barry doorliep een aantal sessies met verschillende honden. Daaruit bleek dat hij met één hond een speciale band had. "Nelis en ik voelden elkaar direct goed aan. Het klikte meteen. Toen we hoorden dat hij daadwerkelijk mijn hulphond mocht worden, was ik enorm blij."

Spanningslevel
Barry vervolgt: "Nelis let altijd op mij, op ieder moment van de dag. Hij houdt mijn spanningslevel en gemoedstoestand in de gaten. Dat geeft mij rust. Met name in een omgeving met veel prikkels, is Nelis waardevol. Dan kijkt hij mij heel doordringend aan, waardoor ik weet dat ik even de rust moet opzoeken. Hij houdt mij als het ware een spiegel voor en voelt bijvoorbeeld wanneer ik een nachtmerrie of herbeleving heb. Dan krabt hij zachtjes op mijn kussen en maakt hij mij wakker. Sinds Nelis bij mij is, kan ik mij weer ontspannen en lachen."

Optredens
Optredens van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en zangeres Erica Yong maken het programma in De Lievekamp compleet. De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de opleiding en inzet van hulphonden. Toegangskaarten voor de voorstelling kosten 32,50 euro en zijn te koop via de website van theater De Lievekamp: www.lievekamp.nl. Kijk op die website voor meer informatie over de voorstelling. Neem een kijkje op www.hulphond.nl voor info over Hulphond Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant