N.E. Welles
N.E. Welles

Column N.E. Welles: Bravo voor de buschauffeur!

Algemeen 513 keer gelezen

Bravo, de nieuwe naam voor het Brabantse openbaar vervoer, is heel goed gevonden.

Want de buschauffeurs die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat het Brabantse land doorkruisen, verdienen zeker een warm applaus!

Ga er maar aanstaan: met een stampvolle bus door de duisternis (ook in regen en mist) rijden over smalle, bochtige wegen met overal drempels, kruisingen en rotondes.

En dan kan het ook zomaar ineens gaan vriezen en sneeuwen. Zelfs een zeer ervaren chauffeur heeft daar de handen vol aan.

En dan zijn er nog de passagiers die lang niet altijd even makkelijk zijn. Soms zijn ze geïrriteerd, omdat ze lang hebben moeten wachten.

Soms hebben ze haast, omdat ze hun aansluiting dreigen te missen.

Soms hebben ze advies nodig over het vervolg van hun reis.

Soms ook hulp, bijvoorbeeld om én de kinderwagen én de tweeling veilig aan boord te krijgen.

En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de chauffeur ook nog geacht de administratie bij te houden: hij dient tot in detail te weten welke vervoersbewijzen waar en vanaf wanneer geldig zijn.

Bijvoorbeeld het dalurenkaartje mag pas na 9 uur, maar tijdens de vakanties, in de weekenden en op feestdagen geldt het ook voor negenen.

En tot slot moet hij of zij erop toezien dat passagiers volgens de regels in- en uitchecken, optreden bij wangedrag, de goede sfeer bewaken en vriendelijk en behulpzaam zijn voor alle klanten.

Kortom: Goed bezig bus(chauffeur)!

N.E. Welles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant