Koor100%NL.
Koor100%NL.

Aileen Doet: Meezingen met het Udense Koor100%NL

Algemeen 1.030 keer gelezen

UDEN | "Graag willen we je uitnodigen om eens een repetitie mee te maken van ons koor. Kom eens kijken wat zingen met je doet, wat een koor als groep voor je kan betekenen", schreef Jacinta Ceelen, een van de oprichters van Koor100%NL mij. Ondanks dat ik geen grote liefde koester voor het Nederlandse lied was ik toch wel erg benieuwd. Ik bezocht op een donderdagavond een repetitie in een zaaltje van Jambon.

Twintig minuten voor aanvang van de repetitie kom ik binnen en het is al gezellig druk. Er wordt volop gekletst en her en der worden songteksten doorgenomen. Dirigent Eugénio van Dijk is ondertussen druk bezig met het opbouwen van zijn materiaal. Ik blader rustig in het boek met de nummers. Mijn oog valt meteen op het liedje 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' van John de Bever. Bij iedereen wel bekend, maar bij ons op de redactie héél bekend. We hebben namelijk een lieftallige collega die dat de hele dag, te pas en te onpas, luidkeels zingt. Ik grinnik bij de gedachte en blader verder. "We proberen een beetje ander dan andere koren te zijn", legt Eugénio uit. "Ik bedoel, iedereen zingt 'Liever Verliefd' van André Hazes. Wij zingen ook wel Hazes, maar dan de wat onbekendere nummers."
Zoals de naam van het koor al doet vermoeden, alleen Nederlandse nummers. "We hebben een paar liedjes waar een beetje Engels in zit. Dat schrijven we dan fonetisch uit." Jacinta laat mij een voorbeeldje zien. "Ei lof joe." Fantastische oplossing toch?
Uiteraard ga ik ook meezingen, maar daar ben ik toch een beetje zenuwachtig voor. Zangkwaliteiten, die heb ik niet. Maar Eugénio en Jacinta drukken mij op het hart dat dit niet erg is. "Je kunt alleen vals zingen als je daadwerkelijk goed kunt zingen", zegt Eugénio. Oef, dat is een opluchting. Als dat waar is, dan kan ik in ieder geval niet vals zingen. Eugénio vervolgt: "Wij hebben ook geen auditie. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Weet je wat het is, als mensen niet bij de groep passen dan lost dat zichzelf wel op."
Koor100%NL bestaat sinds juni 2015. Ze zijn nu vooral druk met het uitbreiden van het repertoire, maar hebben ook al een aantal optredens gedaan. Bij het mosselfeest van Jambon, tijdens Uden Laat van Zich horen in Markant en op camping Schatberg in Sevenum. Elke donderdagavond wordt er van 20.00 tot 22.00 uur gerepeteerd. "Zingen maakt je vrij, los en vrolijk. Vooral als je het samen met een groep doet", legt Jacinta uit.

Ik ga het ervaren! Het eerste nummer dat er gezongen wordt, ken ik niet. Ik wip een beetje ongemakkelijk van mijn ene been op m'n andere been terwijl ik de teksten heel zachtjes mee-neurie. Dit lied heeft het koor duidelijk al vaker gezongen. Na een paar nummers gaan we over op het voor het koor nieuwe 'Ga Met Mij Mee' van Rudy de Wit, maar voor de gelegenheid heeft Eugénio de tekst zelf ingezongen. Begrijp mij goed, ook dit nummer had ik nog niet eerder gehoord, maar na de repetitie weet ik zeker dat is het helemaal mee kan zingen:

"Ga met me mee
Dan wordt jij mijn vrouw
Oh liefste zeg nu geen nee
Want ik ga voor jou
Zeg ja lieve schat, zeg ja
En ga maar met me mee
Zeg ja lieve schat, zeg ja
Een leven voor ons twee
La la la la
En ik zing hey, yeah yeah yeah yeah"

En die 'Hey, yeah, yeah, yeah, yeah' vergt de nodige aandacht.Eerst een lage noot, daarna een hele hoge. Dat is ook het moment waarop ik mij realiseer dat ik naast de sopranen sta. Niet handig met mijn rauwe rookstem... Ik kijk om me heen en geniet van het plezier dat van de koorleden afstraalt. Lachend zingen ze elkaar de teksten toe. Ik kan mij wel voorstellen dat dit een hartstikke leuke club is!

En het goed nieuws? Er is nog plek voor nieuwe leden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een keer een repetitie bij te wonen. Voor meer info bel 0413-249249. 

Ik kan niet de hele avond blijven, dus tijdens een liedje sneak ik er tussen uit. Onder het zingen wordt mij door het hele koor "doei!' toegezongen en ik ga met een lach naar buiten.

Heb jij ook een leuke hobby, een bijzondere activiteit of een uniek beroep? Mail dan naar redactie@udensweekblad.nl.

Aileen van Tilburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant