Afbeelding
foto's

Udens 'kersthuis' geopend: "Maria en Jozef beginnen aan reis"

Algemeen 1.039 keer gelezen

UDEN | "Als je hier het kerstgevoel niet krijgt, dan weet ik het ook niet meer", lacht Gerard Balvers uit Uden. En daar is niets van gelogen. In en om het huis van Gerard en zijn vrouw Mieke komt het kerstverhaal tot leven. Drie weken lang zijn bezoekers welkom om de prachtige creaties van Gerard te bewonderen. Donderdag 15 december werd het Udense 'kersthuis' officieel geopend door Nici van Tienen die de koffie voor de bezoekers sponsort.

In de voortuin begint de pret al. Een grote ezel, kerstlampjes en andere versiering heten de bezoekers welkom. In de huiskamer staan maar liefst 542 kerstmannen. De tuin is het absolute prachtstuk. Daar is het hele kerstverhaal in miniatuur nagebouwd. "Op 15 december beginnen Maria en Jozef aan hun reis", vertelt Gerard. Al maanden is de Udenaar bezig met de voorbereidingen. Het begint met het overdekken van zijn tuin en daarna de aankleding. "Ik begin elk jaar in oktober al, maar eigenlijk ben ik het hele jaar bezig met struinen op rommelmarkten op zoek naar mooie spullen", zegt Gerard. Hij en zijn vrouw Mieke zijn dol op Kerst. "Het heeft een bepaalde sfeer", legt Gerard uit. "Vroeger hadden we een hoekje over in de keuken en daar heb ik toen twee kerstbomen neergezet. Dat vonden de kinderen leuk. Uiteindelijk werd dat steeds meer en stond de hele woonkamer vol. Toen hebben we een veranda gemaakt, maar die bleek ook al snel te klein. Uiteindelijk ben ik begonnen met het overdekken van de tuin." De kinderen van Gerard en Mieke, Roy en Wendy, hadden op jonge leeftijd al door dat de hobby van hun ouders bijzonder was. "Toen ze op de basisschool zaten zijn ze een keer naar het kantoor van het Udens Weekblad gefietst om een stukje in de krant te krijgen", grinnikt Gerard. Daarna bleven de bezoekers maar komen. Vorig jaar kwamen er zelfs 1264 mensen. Ze kunnen allemaal rekenen op een warm welkom en natuurlijk een bakje koffie.

Goed doel
Bezoekers hoeven geen entree te betalen, maar er staat wel een pot waar mensen geld kunnen doneren. De opbrengst gaat naar Stichting van Hand tot Hand die projecten in Sri Lanka steunt. Vorig jaar dook er ineens een 'barmhartige Samaritaan' op die besloot de opbrengst te verdubbelen. De persoon, die liever anoniem blijft, doet dat dit jaar weer.
Geïnteresseerden zijn elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur van harte welkom aan Morel 18 in Uden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant