Hans Rutten.
Hans Rutten.

"Puzzelen met de Top 2000 op de achtergrond"

Algemeen 764 keer gelezen

UDEN | 'De lijst der lijsten' oftewel de Top 2000, Udenaar Hans Rutten van Studio-R is er al maanden mee bezig. Hij verzorgt niet alleen de vormgeving voor de welbekende hitlijst van NPO Radio 2, maar werkt ook voor NPO 3FM Serious Request. Drukke tijden dus!

"Ik ken de mede-bedenker van de Top 2000, Fred Willems, goed en zo ben ik er eigenlijk 'ingerold'", vertelt de Udenaar die al vanaf de oprichting bij de Top 2000 betrokken is. Inmiddels doet Hans veel voor de NPO; van posters tot festivalkleedjes met daarop Giel Beelen. In zijn kantoor in de Ideeënfabriek zijn de creaties te bewonderen.

Puzzelen
Zelf is Hans ook een muziekliefhebber. Op zijn bureau ligt een uitgave van het vrouwenblad Margriet met een groot artikel over de Top 2000. Lezeressen vertellen over hun herinneringen aan de hitlijst. Zelf luistert Hans ook graag naar Radio 2 "De laatste jaren zijn we aan het puzzelen tijdens de Top 2000. Dat klinkt ouderwets en dat is het eigenlijk ook, maar wel heel gezellig. Lekker een hapje en een drankje erbij, de Top 2000 op de achtergrond en puzzelen maar. Als er mensen op bezoek kwamen, deden ze gezellig mee!"

Favoriete nummers
Zijn favoriete nummers? "Dat is elk jaar weer een moeilijke vraag. Muziek is heel afhankelijk van het moment. Maar zelf vul ik de lijst ook elk jaar in. Dit jaar heb ik Jimi Hendrix met All Along The Watchtower hoog staan, maar ook Lullaby van The Cure en Black van Pearl Jam. Veel muziek uit de jaren 70 vind ik mooi."

Uden
Hans groeide op in Odiliapeel en volgde een grafische opleiding in Eindhoven. Werkte bij diverse reclamebureaus in het land en zat daar op kamers. Maar Uden blijft zijn thuishonk. "Het is een groot dorp en een kleine stad zeg ik altijd."

Hilversum
Hans mag dan veel opdrachten in Hilversum hebben, de afstand is geen belemmering. "Er kan tegenwoordig zoveel. Vroeger moest je vaak naar je opdrachtgever toe om de ontwerpen te laten zien. Nu kun je dat allemaal heel makkelijk mailen. Natuurlijk kom ik nog wel af en toe in Hilversum, maar heel veel kan ik gewoon vanuit mijn kantoor in Uden doen."

Trots
Rond deze periode ziet hij veel van zijn creaties voorbij komen en is hij ondanks zijn bescheidenheid toch altijd wel trots. "Dat is toch mooi dat "zomaar iemand uit Uden" daaraan mee kan werken.

Top 2000 Café
Voor muziekliefhebbers heeft Hans nog een leuke tip. "Bezoek deze periode eens Beeld en Geluid in Hilversum. Dat is een hartstikke leuk interactief museum en nu staat het Top 2000 Café er ook. Dus dan kun je dat meteen meepakken", sluit hij af.

Benieuwd welke nummers er dit jaar allemaal in de Top 2000 staan? Kijk dan op http://www.nporadio2.nl/top2000 of jouw favoriete nummers dit jaar in de lijst staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant