Rekendocent Robin Hakkenbroek met leerlingen aan de slag op het UC vmbo.
Rekendocent Robin Hakkenbroek met leerlingen aan de slag op het UC vmbo.

"Op Udens College kunnen leerlingen rekenen"

Onderwijs 1.539 keer gelezen

UDEN | Leerlingen van het Udens College vmbo kunnen beter rekenen dan het overgrote deel van leerlingen van andere vmbo scholen. Op de centrale rekentoets hoorden ze bij de beste tien tot twintig procent van het hele land. Wiskundedocent en rekencoördinator Renée van Trier is daar reuze trots op. "Zo'n mooi resultaat haal je niet vanzelf. Leerlingen en docenten hebben hier hard voor gewerkt. En dan is dit een fantastische beloning."

De resultaten van de rekentoetsen werden onlangs bekend. Spannend voor het UC vmbo, want de school heeft de afgelopen jaren veel in het rekenonderwijs geïnvesteerd.

Renée van Trier: "Tot enkele jaren geleden waren onze resultaten een stuk minder. Sindsdien hebben we een enorme slag gemaakt. In het lesrooster is extra tijd gemaakt voor rekenen, we hebben nieuw oefenmateriaal aangeschaft en we hebben een voorbeeld genomen aan scholen die het heel goed doen. Dat heeft dus veel effect gehad".

Discussiepunt
Landelijk is en blijft het rekenen een groot discussiepunt. Wie niet goed genoeg kan rekenen, mag geen diploma krijgen, was het uitgangspunt. Zeker voor vmbo basis-leerlingen, voor wie rekenen vaak een groot struikelblok is, leidde dat tot felle discussies.

Rekentoets
Intussen is deelname aan de rekentoets een verplicht onderdeel van het eindexamen, maar telt het resultaat alleen voor vwo-leerlingen mee voor het behalen van het diploma. Voor hen is dat niet zo'n groot probleem. Zo haalde van de UC vwo leerlingen niemand een onvoldoende voor de rekentoets.

Hoe het verder gaat met de regels voor het examen is nog onduidelijk. "Of rekenen nu meetelt voor het eindexamen of niet, het blijft een basisvaardigheid", zegt Renée van Trier. "Je hebt het nodig om goed mee te kunnen doen in de maatschappij, bijvoorbeeld om je geldzaken op orde te houden".

Spelenderwijs
Sommige kinderen vinden het vreselijk als ze op de middelbare school weer rekenles krijgen. Omdat ze het moeilijk vonden op de basisschool, denken ze al snel dat ze het toch niet kunnen.

"We proberen de leerlingen spelenderwijs in aanraking te brengen met het rekenen", zegt Renée van Trier.

"In de onderbouw spelen we bijvoorbeeld een balspel om de tafeltjes te oefenen. We doen er alles aan om de rekenangst en rekenweerstand weg te nemen. Succeservaringen zijn erg belangrijk. Als leerlingen laten zien dat ze de tafeltjes goed beheersen, krijgen ze een certificaat. Dat geeft iets om trots op te zijn. Leerlingen kunnen vaak meer dan ze zelf verwachten".

Rekendocent
Rekenen is niet hetzelfde als wiskunde en daarom zijn alle wiskundedocenten voor rekenen bijgeschoold. Bovendien heeft UC vmbo een speciaal opgeleide rekendocent in dienst met een pabo-achtergrond, Robin Hakkenbroek.

Daarnaast is er een team van remedial teachers die extra ondersteuning kunnen geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant