Bart Stultiens. (foto: Ankh van Burk)
Bart Stultiens. (foto: Ankh van Burk)

Bart Stultiens: "Vooruit kijken geeft artistieke vrijheid en ruimte aan de fantasie"

Algemeen 796 keer gelezen

UDEN | De traditie van een oudejaarsconference in Theater Markant wordt door Bart Stultiens doorbroken. Met 'Uden uit de bol' blikt hij vooruit. Zonder oliebollen, maar wel met champagne.

Waarom heb jij gekozen voor een nieuwjaarsconference?
"Met een oudejaarsconference ben je altijd aan het terugblikken. Daar werd ik een beetje moe van en ik wilde het daarom eens anders doen. Voor de verandering vind ik het leuker om vooruit te kijken. Het geeft meer artistieke vrijheid, omdat je van de toekomst kunt maken wat je wilt. Het geeft ook meer ruimte aan de fantasie."

Hoe ga je te werk bij je voorbereidingen?
"Ik moet gaan zitten met pen en papier of achter de computer en dan komt het proces soms wel op gang, soms ook niet. Ik kijk naar de werkelijkheid en laat die werkelijkheid fungeren als instrument waarbij allerlei dingen bij mij binnen komen als associaties. Dat levert soms een liedje in een keer op, de andere keer twee zinnen in drie dagen."

"Het schrijven is het minst leuke van het proces, omdat het een sologebeuren is. Het is de spreekwoordelijke '99% transpiratie'. Bij de voorbereiding van een conference ben ik meer associatief bezig, anders dan bij het schrijven van een musical, waarbij je een kader zoekt. Bij een conference is er wel sprake van een rode draad. Mijn nieuwjaarsconference is dus een associatief programma. De show gaat van de hak op de tak met de nodige humor, prikkelende stellingen en ontroerende liedjes. Dat gebeurt niet chronologisch, maar wel heel organisch. Alles bij elkaar ben ik daar zo'n negen maanden mee bezig."

Wie regisseert de conference en doe je ook een try-out?
"Ik regisseer mezelf en hou geen try-out. Dat vind ik veel te tricky. Stel dat het niet werkt, dan is er geen tijd meer om het te veranderen. Het programma is dus een gok, ik weet van tevoren niet echt of het aan zal slaan en dat geeft wel een – overigens gezonde – spanning. Natuurlijk moet ik er wel met overtuiging gaan staan, want al is de tekst nog zo goed, als je die niet met overtuiging brengt, komt het ook niet over."

Kun je nog een tipje van de sluier oplichten over je nieuwe optreden?
"Nee, maar ik nodig het publiek van harte uit om zich te laten verrassen."

De Nieuwjaarsconference 'Uden uit de bol' is te zien op 6 en 7 januari om 20.15 uur in de theaterzaal van Markant. Kaarten à € 19,50 zijn te reserveren via www.markantuden.nl of telefonisch: (0413)- 256110.

Lees het hele interview met Bart in het Udens Weekblad van woensdag 28 december. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant