Marieke Vogels.
Marieke Vogels.

Aileen doet: "Kraken en knoepen" tijdens pittige yogales

  •   keer gelezen

UDEN | Marieke Vogels heeft sinds 1 december een eigen yogastudio. Ze nodigde mij uit voor een les en schreef: "Mijn doelstelling is om een publiek aan te spreken dat van  fysieke uitdaging houdt maar bovenal om een stukje bewustwording en zelfkennis te creëren. Daardoor spreek ik ook een jongere doelgroep aan." Ik deed een les mee.

Een jonger publiek aanspreken is Marieke zeker gelukt! De deelneemsters, allemaal vrouwen, zijn veelal tussen de twintig en dertig jaar schat ik zo in. Iemand vraagt: "Is yoga eigenlijk alleen voor vrouwen?" Marieke antwoordt: "Nee eigenlijk werd het van oorsprong vooral beoefend door mannen. Toch merk je dat het heel populair is bij vrouwen. Ik heb maar één mannelijke cursist, terwijl ze echt van harte welkom zijn!"
Ik maak mij ondertussen een beetje zorgen over de les. Ik ben niet lenig, lang, slank en sportief zoals de meeste meiden hier. Ik ben eerder een tikje onhandig en soms onbewust lomp. Maar Marieke begint de les met een tekst die mij weer wat moed geeft: "Een yogi hoeft niet lenig te zijn. Een yogi moet moed tonen en grenzen verleggen." Mooi, denk ik bij mezelf. 
Eerder volgde ik al een les yoga. Dat vond ik toen verrassend ontspannend. Ik had er een hele andere voorstelling van. Nu weet ik dus al een beetje wat ik kan verwachten. 'De hond' bijvoorbeeld. Een houding waarbij je met je billen de lucht in staat, met gestrekte benen en armen. Die komt volgens mij heel vaak terug in yogalessen. 
Elke keer als Marieke een houding voordoet maken mijn hersenen overuren. "Huh? Been onder je arm door, over je schouder? Vastklemmen en dan jezelf ophoog tillen?" Nee, die houdingen gaan mijn petje te boven. Maar gelukkig zijn er genoeg houdingen die ik gewoon lekker mee kan doen. Dat komt ook omdat Marieke telkens een suggestie voor een makkelijkere versie komt. Ook een moeilijkere, maar daar waag ik mij niet aan. Dit maakt haar les wel ideaal voor beginners, maar ook voor mensen die eigenlijk wel al een stapje verder zijn. 
Wat ik zo lekker vind aan yoga? Tijdens de les voel ik alles kraken en knoepen. Alsof al mijn spieren vastgeroest zijn van uren achter de computer tikken en dan ineens loskomen. Heerlijk gevoel! Maar ook voor de eindontspanning wil ik mezelf wel een uurtje in moeilijke houdingen wurmen. Dat is gewoon even heel relaxt. Thuis lukt het mij nooit zo om even helemaal niets te doen, al is het maar een paar minuten. Dan dwalen mijn gedachten of naar werk, de afwas of die 'heftige' roddel die een vriendin laatst vertelde. Maar tijdens de yogales heeft het geen zin om aan dit soort dingen te denken en kan ik ineens wél ontspannen. 
Na de les vraag ik Marieke hoe zij in contact is gekomen met yoga. "Dat was eigenlijk toen ik zwanger was van mijn tweede. Het was toen heel hectisch en ik had iets voor mezelf nodig en dat werd yoga." Ik verbaas mij als Marieke vertelt dat dit slechts vier jaar geleden is, want als je haar ziet zitten in haar yogahouding ga je ervan uit dat ze nooit anders gedaan heeft. "Ik was gewoon meteen verkocht en ben er helemaal voor gegaan!", legt Marieke uit. 
Haar lessen zijn fysiek best pittig. "Dat is niet voor iedereen weggelegd, dat moet bij je passen. We leven in een snelle maatschappij waarin veel van ons wordt gevraagd. Het tempo ligt hoog, we leggen de lat erg hoog en verliezen vaak de connectie met onszelf. We zijn allemaal zoekende om deze balans te herstellen. Yoga is een discipline die je daarbij kan helpen. Ik geloof in fysiek krachtig werken, en daarnaast de ruimte creëren (door middel van de traditionele hatha yoga technieken) om het contact met jezelf te herstellen."
Na de les heb ik geen spierpijn en voel ik mij topfit! Ik neem mezelf weer voor: 'dit moet ik vaker doen'. 

Voor meer informatie kijk op de website www.mariekevogels.com of op de Facebookpagina https://www.facebook.com/mariekevogelsyoga/. Vanaf 1 februari verhuist Marieke samen met een aantal andere yogadocenten naar een locatie in het centrum van Uden. "Daar ben ik héél blij mee!", sluit Marieke af. 

Heb je ook een leuke hobby? Een spectaculair beroep? Of een unieke activiteit? Mail dan naar redactie@udensweekblad.nl. Tips zijn van harte welkom!

Meer berichten