Afval.
Afval.

Inwoners Uden produceren ruim 214 kilo afval per jaar

Algemeen 722 keer gelezen

UDEN | De gemiddelde Nederlander produceert zo'n 497 kilo afval per jaar. Ongeveer veertig procent daarvan is niet-gescheiden huishoudelijk restafval. De overheid wil dit terugdringen naar maximaal honderd kilo per persoon in 2020. Dat betekent dat de inwoners van de gemeente Uden nog een flinke slag moeten maken.

In Uden produceren inwoners gemiddeld 214,4 kilo huishoudelijk restafval per jaar. Dat is precies evenveel als het jaar ervoor en ook meer dan het Nederlands gemiddelde, dat ligt namelijk op tweehonderd kilo per inwoner.

Boekel en Landerd
Opvallend is dat inwoners uit de gemeente Boekel al ver onder de norm van honderd kilo afval per persoon zitten. Inwoners uit de buurgemeente van Uden produceren slechts 49,3 kilo huishoudelijk restafval per persoon. In Landerd moet er ook nog wel wat gebeuren, daar wordt gemiddeld 202,2 kilo afval geproduceerd.

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling van huishoudelijk afval, moeten de afvalproductie remmen en afvalscheiding bevorderen om de doelstelling van 2020 te halen. Volgens het CBS doen gemeenten die vervuilers laten betalen het beter. Die gemeenten werken met het zogenaamde Diftarsysteem. Inwoners betalen voor de hoeveelheid afval die ze aanbieden. Wie weinig afval heeft en goed scheidt, ziet dat terug in de portemonnee. En op haar beurt ziet de gemeente dat terug in de hoeveelheid aangeboden afval. Die is aanzienlijk lager dan gemiddeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant