Afbeelding

Jaaroverzicht van 2016

Algemeen 565 keer gelezen

REGIO | Wat gebeurde er allemaal in 2016? Hier een jaaroverzicht met een paar highlights. 

Januari
In januari arriveerde de F-16, die inmiddels geplaatst is op de rotonde op de Zeelandsedijk in Volkel, op de vliegbasis. Het toestel werd vanuit vliegbasis Woensdrecht over de weg vervoerd. De straaljager werd in delen vervoerd. Het duurde vanaf dat moment nog even voordat het toestel geplaatst werd, maar 3 december was het dan eindelijk zover!

Februari
Februari was een onzekere maand voor medewerkers van de V&D en het bijbehorende La Place. De keten werd eind 2015 al failliet verklaard, maar lang bleef onduidelijk of er een doorstart inzat. Medewerkers van La Place in Uden besloten de voorraad vers voedsel te doneren aan de voedselbank en dat leverde veel positieve reacties op!

Maart
De eerste vier wisenten zijn in maart losgelaten op De Maashorst. De komst van de wisenten is bijzonder, want er zijn er maar vijfduizend ter wereld. In september kwam er weer een wisent in het nieuws nadat het beest een persoon had gebeten die onderzoek deed naar het gedrag van de dieren in het wengebied in De Maashorst.

April
HoutBrox werd in april failliet verklaard. Inmiddels heeft de modeketen een doorstart gemaakt. In Uden pakte dat zeer goed uit. De familie Berden nam vier filialen in Uden, Veghel, Varsseveld en Roermond over en liet HoutBrox weer bruisen. De binnenkant heeft een fikse opknapbeurt gekregen. In september werd de 'make-over' feestelijk gevierd in Uden.

Mei
De inboedel van Circus Renz werd in mei geveild. De Heische Hoeve uit Loosbroek tikte de oliebollenkraam op de kop, de beroemde pipowagen kreeg een tweede leven in Australië. Circus Renz ging in oktober 2015 failliet. Ondernemer Roland de Laak liet de spullen vanuit Ermelo naar Uden komen. Daarna verkocht hij alles aan het veilingbedrijf Keros B.V..

Juni
De Plus, een Kwalitaria-vestiging en Bakker van de Ven openden in juni de deuren in een gloednieuw pand in Uden Zuid. Het heeft even geduurd voordat de plannen van de supermarkt in Uden Zuid rond waren. "Mensen in de wijk hebben er wel vijftien jaar op gewacht. Het realiseren ervan was niet gemakkelijk", aldus Plus-eigenaar Wim Eijkemans.

Juli
In juli stond Uden weer helemaal in het teken van de kermis. Dit jaar met een heuse primeur: de Vmaxxx. Dit is een gloednieuwe booster die nóg sneller en hoger is als zijn voorgangers. Deze attractie stond in Uden voor het eerst in Nederland. Ook het Monter, een schommel van maar liefst vijftig meter hoog, was nieuw.

Augustus
Er werd 54.500 ton nieuw asfalt aangebracht op de A50 in augustus. Twee weken lang was de weg afgesloten tussen Veghel en Paalgraven: een week per rijrichting. Al het asfalt werd vervangen en de betonconstructie wordt nagekeken. Per dag rijden er gemiddeld 60.000 motorvoertuigen over de A50 in beide richtingen. In de zomerperiode zijn dat er ongeveer 45.000.

September
"Burgemeester, waar is het fietspad?", dat vroeg de zesjarige Fleur Dielissen zich afgelopen september af in een open brief in het Udens Weekblad. Ze fiets elke dag van de Muntmeester naar basisschool 't Mulderke. Fleur vond het hoog tijd dat er aan beide kanten van de weg strepen kwamen te staan. En jawel hoor, een tijdje later stonden ze er!

Oktober
Er woedde in oktober een zeer grote brand in een bedrijfspand aan de Liessentstraat in Uden. Het pand werd volledig verwoest. Er zat geen actief bedrijf in, wel werd het gebruikt als opslag voor onder andere kerstspullen. Tot twee jaar geleden was er groenteverwerker Hessing gevestigd. Dat bedrijf vertrok eind 2014 uit Uden.

November
Een laffe actie, in november werd een negentigjarige man overvallen in zijn huis aan de Looweg. De dertienjarige Geronimo vond het zo zielig dat hij een flessenactie op touw zette om het slachtoffer een hart onder de riem te steken. "Hartverwarmend", vonden veel mensen. De opbrengst is uiteindelijk gedoneerd aan het KWF.

December
Spelers van PSV brachten in december een bezoekje aan zieke kinderen in Bernhoven. De Colombiaanse speler Santiago Arias stal de show, maar ook Yvonne van Schijndel en Pleun Raaijmakers, speelsters van het eerste damesteam, waren van de partij. De kinderen, ouders en verpleegkundigen vonden het fantastisch en er werden volop foto's gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant