Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf. Foto: Ad van de Graaf.

"De dagverzorging van BrabantZorg is eigenlijk één groot huishouden"

Zakelijk 2.081 keer gelezen

UDEN | Even een dagje er tussen uit om de mantelzorger te ontlasten of om structuur te creëren bij ouderen. Dat is het doel van de dagverzorging van BrabantZorg. In Uden wordt dat op twee locaties aangeboden: zorgboerderij De Lisse en De Zonneroos, onderdeel van woon-zorgcentrum Sint Jan.

De cliënten die naar de dagverzorging komen, wonen vaak nog thuis. Het zijn ouderen met bijvoorbeeld dementie, psychische problemen of lichamelijke klachten. Afhankelijk van de situatie komen zij één of meerdere dagdelen naar de dagverzorging.

Johanna van den Broek werkt op zorgboerderij De Lisse en De Zonneroos. "We doen verschillende activiteiten met de cliënten. Bij De Zonneroos wordt vaak rummikub gespeeld en laatst hebben we bijvoorbeeld een cake gebakken. We doen dingen die de cliënten leuk vinden. Willen ze gaan fietsen? Dan pakken we de duofiets en gaan we er lekker op uit. Bij De Lisse is de situatie weer net wat anders. Dat is echt een zorgboerderij, dus daar zijn de cliënten veel buiten. Lekker bezig zijn met de dieren en de planten. Maar ook daar kunnen de bewoners in de woonkamer lezen, een spelletje spelen of een taart bakken in de keuken. Eigenlijk zijn beide locaties gewoon een groot huishouden! Iedereen kan hier zijn of haar eigen ding doen."

Johanna krijgt veel ondersteuning van vrijwilligers en stagiaires. "Die mensen moeten we echt behangen met een gouden randje. Het zijn zo'n lieverds! Die kunnen we echt niet missen."
An Hickel (80) is cliënt van De Zonneroos en gaat met veel plezier twee dagen per week naar De Zonneroos. "Ik vind het heerlijk hier. Ik woon samen met mijn man in het Retraitehuis. Drie jaar geleden heb ik een herseninfarct gehad, daarvoor kon ik alles nog. Ik ging toen nog paardrijden en fietsen." Nu zit An in een rolstoel. Haar man doet het huishouden op de dagen dat ze bij De Zonneroos verblijft. "Als ik thuiskom heb ik nu ook mijn eigen verhaal. Samen met de andere cliënten doe ik vaak spelletjes en ik vind het ook heel leuk om te bloemschikken.

WMO
Mensen die voor dagverzorging in aanmerking komen kunnen voor een vergoeding bij het WMO-loket van de gemeente Uden aankloppen. "De casemanager adviseert de cliënt waar hij terecht kan om een beschikking aan te vragen.", legt Peggy Driessen uit. Zij is teammanager Zorg & Welzijn bij BrabantZorg. "De casemanager kan de verschillende opties met de cliënten bespreken. Vervolgens kan de cliënt zelf, of de familie van de cliënt, naar het WMO-loket gaan. De gemeente bepaalt dan of de mensen in aanmerking komen voor een vergoeding." De vergoeding wordt door de gemeente rechtstreeks aan BrabantZorg betaald.
Volgens Peggy is dagverzorging ontzettend belangrijk. "Het kan de thuissituatie ontlasten. De partner kan bijvoorbeeld weer even wat voor zichzelf doen. Daarnaast creëert het ook structuur in het leven van ouderen." Johanna vult aan: "Zeker weten. We hebben hier ooit een mevrouw gehad die vertelde dat ze drie jaar geleden al haar pannen had weggedaan. Ze at al drie jaar alleen maar brood. Ze kreeg hier voor het eerst weer een warme maaltijd en zei: 'dat is eigenlijk toch wel heel lekker!'"


Dagactiviteiten

Behoefte aan beweging, ontspanning of vertier? Informeer bij onze locaties naar de mogelijkheden.

Dagactiviteiten
Woont u nog heerlijk in uw eigen woning, maar vindt u het soms wat saai? Mist u gezelligheid? Heeft u zin in activiteiten of ondersteuning gedurende de dag? Dan hebben onze locaties een divers aanbod van activiteiten die u helpen plezierig de dag door te komen. Een greep uit onze activiteiten: appeltaart bakken, biljarten, fietsen met de duo-fiets, geheugenfitness, gezelschapsspellen (zoals "mens erger je niet", rummikub, sjoelen, geheugenspellen), handwerken, herinneringen ophalen (u bepaalt het onderwerp), knutselen, puzzelen, samen koffie drinken, samen koken, wandelen. Meer informatie, neem dan contact op met Sint Jan (0413 263 920), Sint Antonius (0413 – 272 253), De Pastorie (0413 – 272253) of Muzerijk (0413 – 214 402).

Bewegen
Wilt u graag in beweging blijven, dan kunt u op de locatie Sint Jan, Sint Antonius en MuzeRijk meedoen aan diverse bewegings- en fitnessactiviteiten voor senioren. Wij hebben hiervoor een mooie fitnessruimte en beweegtuin. Hier kunt u individueel of groepsgewijs aan de slag. Altijd onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten of bewegingsbegeleiders. U kunt zonder medische indicatie terecht. Voor mensen die wat minder gezond zijn, bijvoorbeeld omdat ze 'niet aangeboren hersenletsel', COPD of de ziekte van Parkinson hebben, bieden wij gerichte bewegingsactiviteiten. Samen bewegen stimuleert en geeft gezelligheid. Meer informatie, neem dan contact op met Sint Jan (0413 263 920), Sint Antonius (0413 – 272 253) of Muzerijk (0413 – 214 402).

Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant