De politie bracht de moord eerder al onder de aandacht met een speciale coldcasekalender.
De politie bracht de moord eerder al onder de aandacht met een speciale coldcasekalender.

'Na 26 jaar willen we weten waarom haar dit moest overkomen'

  •   keer gelezen   112

SINT HUBERT | De moord op 26-jarige zwangere Mariët Peters uit Sint Hubert kwam dinsdag uitgebreid aan bod in Opsporing Verzocht. In het tv-programma deden de politie en nabestaanden een oproep in de hoop de zaak na 26 jaar op te lossen.

"Na bijna 26 jaar willen we als nabestaanden eindelijk weten wat er gebeurd is en waarom haar dit moest overkomen. Waarom? Door deze afschuwelijke moord de dag voor kerst is Kerstmis voor ons nooit meer zoals het voorheen was", aan het woord is de zus van Mariët Peters. Samen met Bart, de man van Mariët, haalt ze herinneringen op aan haar zus en wil ze weten wat er zich op die inktzwarte dag, donderdag 24 december 1992, vroeg in de ochtend voltrekt in de woning aan de Nimrod in Sint Hubert. Beiden hebben gekozen niet in beeld te komen omdat het vertellen al heel erg zwaar viel.

Uit de hand gelopen inbraak
Mariët is bijna vier maanden zwanger als Bart op donderdag 24 december om 4.15 uur 's ochtends vertrekt om naar zijn werk te gaan. Kort daarna slaat het noodlot toe en worden Mariët en hun ongeboren kind om het leven gebracht. "Toen ik wegging naar mijn werk dacht ik gewoon: een dag werken, en als ik thuiskom is het kerst. Met die gedachte ben ik weggegaan en heb ik de hele dag gesjouwd en gedaan. En dan kom je thuis en maak je dit mee. Alles is gewoon weg, in één keer", zegt Bart in het tv-programma. Als Bart net na de middag thuiskomt, ziet hij de voordeur openstaan. Het hele huis is overhoop gehaald. Bart gaat meteen op zoek naar zijn vrouw en treft haar levenloos aan in de slaapkamer. Volgens de politie is ze gewurgd. De dader(s) hebben geprobeerd de televisie en videorecorder mee te nemen. Deze hebben ze achtergelaten in de witte Peugeot van Mariët en Bart. Omdat er extra beveiliging op de auto zit, lukt het de dader(s) kennelijk niet de auto te starten. De politie heeft meerdere scenario's onderzocht en gaat uit van een uit de hand gelopen woninginbraak. Mariët heeft de inbreker(s) betrapt of zij hebben haar ontdekt. "Zij of de dader(s) hebben elkaar overlopen", vertelt rechercheur Pieter de Kinderen van het coldcaseteam in de uitzending. "Er is geen enkele reden dat iemand het doelbewust op haar had voorzien." De politie denkt dat de dader(s) in alle haast te voet zijn vertrokken.

Sporen
Bij het verlaten van zijn woning die dag zag Bart een lichtkleurige Ford Transit busje in de buurt rijden. De bestuurder hiervan heeft zich nooit gemeld. De politie heeft tot op heden de persoon achter het stuur nimmer kunnen duiden. Onduidelijk is of het busje een Nederlands of een buitenlandse kentekenplaat droeg. De politie zou er graag achter willen komen wie de bestuurder van dat busje toentertijd was. In de voortuin van de woning van Mariët en Bart zijn destijds meerdere schoenafdrukken gevonden. Een groot deel van de schoenafdrukken kan worden herleid naar de rechtmatige eigenaar, behalve één. De politie denkt dat deze mogelijk van de dader(s) is. Het gaat om de schoenafdruk van een Adidas-sportschoen. "Dat de dader of daders nog niet gevonden zijn is echt afschuwelijk. Je weet dat er mensen zijn die hier zeker meer van weten of over gehoord hebben. Wij hopen dat die persoon of personen er eindelijk mee naar buiten komen", aldus de zus van Mariët. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Binnengekomen tips 
Willem van Hooijdonk, woordvoerder van de politie dinsdagavond in Opsporing Verzocht, laat via Twitter weten dat er na de uitzending 33 tips zijn binnengekomen. 

Meer berichten