30 jaar cel voor man die Henk Baum doodschoot en aanslagen pleegde | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Onderzoek in de Berghemseweg.</p>

Onderzoek in de Berghemseweg.

30 jaar cel voor man die Henk Baum doodschoot en aanslagen pleegde

  •   keer gelezen   112

Een 23-jarige Nijmegenaar is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 30 jaar, de maximale tijdelijke gevangenisstraf. Hij wordt gezien als de moordenaar van Henk Baum uit Nistelrode en is verantwoordelijk voor zeven brandstichtingen, twee granaataanslagen en een poging daartoe, onder andere in Oss. Dit extreme geweld vond plaats tussen februari en september 2018.

Baum werd op 22 maart 2018 dood aangetroffen in zijn auto in Schaijk. De man uit Nijmegen had eerder op de dag op het woonwagenkamp in Nistelrode naar Baum gezocht en vervolgens bij een autobedrijf in Oss. Hij achtervolgde Baum en schoot hem in Schaijk meerdere keer in hoofd en hals. De gestolen auto waarin de schutter reed, dumpte hij iets verderop en hij probeerde het voertuig in brand te steken.

Aanslagen
Ook wordt hij verdacht van brandstichtingen bij de Asterstraat in Oss (twee keer), een woonwagenkamp in Haarlem en meerdere autobranden in Oss. In augustus 2018 gooide hij een handgranaat naar een café aan de Berghemseweg in Oss en stichtte hij brand bij een woning in Leende. In september stichtte hij brand bij een huis in Nijmegen en twee keer bij een woning aan de Aengelbertlaan in Oss. Daarbij kwamen een aantal honden om het leven, bewoner Arie den Dekker kon nog net ontsnappen. In september gooide hij een handgranaat in de hal van een Eindhovense woning.

Opdracht
De rechtbank denkt dat de Nijmegenaar bij de moord in opdracht handelde, in ruil voor geld. De verdachte heeft nooit laten weten wat zijn motief was. Voor de liquidatie moet hij 20 jaar de cel in. Voor de aanslagen wilde de rechtbank een gevangenisstraf van 15 jaar opleggen, maar een totale strafduur van 30 jaar is het maximum. Die maximale tijdelijke gevangenisstraf is nu dus opgelegd.

Meer berichten