Afbeelding

'Badminton is na boksen de meest zware sport ter wereld'

Sport 763 keer gelezen

VEGHEL | Over het ontstaan van badminton doen een paar theorieën de ronde. De meest aannemelijke is dat het badminton zijn oorsprong vond in Brits-Indië. Anderen beweren dat het in Engeland ooit begon als Battledore and Shuttlecock in 1804. Zo lang bestaat de Veghels badminton BC'67 nog niet, maar ze vieren dit jaar wél het vijftigjarig jubileum. We schuiven een uurtje aan bij Gert Beuving van de jubileumcommissie en al bijna van de oprichtingsdatum lid van deze club.

Door: Peter Kuijpers

Badminton is in de zomer wellicht een van de meest gespeelde spelsoorten op straat of op de camping. "Je bedoelt campington", vult Gert Beuving met brede lach aan. Beuving is een van de mensen die actief betrokken is bij de jubileumcommissie van de Veghelse Badmintonclub en al 49,5 jaar lid van de club. De club destijds mee opgericht? "Nee, we waren wel de eerste leden. We zijn destijds als jeugdleden binnen gekomen. Wil en Tom van Poppel waren al bekend met badminton en hebben BC'67 tot leven geroepen en samen met onder anderen Joke Blommaert, Ferry van Blummel, Frits Hoek en Ben Dusseldorp verder uitgebouwd. Het was toen een club van eind twintigers begin dertigers waaruit de club zich steeds verder ontwikkelde."

Huwelijken
BC'67 is een prestatievereniging, zelfs ooit op landelijk niveau. Gert vervolgt: "Dat zijn we zeker, absoluut. We maken nu al een hele sprong, maar we hadden toen een aantrekkingskracht op talentvolle spelers en speelsters uit de regio. In de tachtiger jaren hebben we eerste klasse landelijk gespeeld en dat was maar twee klassen onder de nationale top. We hadden destijds ook spelers die zich uit de eigen club ontwikkelde naar de betere spelers uit deze regio. Dit was zowel bij de mannen als bij de vrouwen. We hebben in de tachtiger jaren ook een internationaal jeugdtoernooi georganiseerd. Met de families Van Dinther en Ebben hadden we echt talenten in huis. Onze sport is ook al jaren een hoog gekwalificeerde Olympische sport. Badminton is een gemengde sport en dat maakt het als sport juist zo aantrekkelijk. Er zijn ook diverse huwelijken en later zwangerschappen ontstaan uit relaties die op onze club zijn begonnen."

Zware sport
De bekende spelers vinden we momenteel niet in Nederland wat door Gert wordt beaamd. "Nee, we zijn maar een klein landje. De topspelers vind je momenteel in China, Korea, Indonesië en Thailand. Dat zijn de landen met veel toptalenten. In Europa is Denemarken een goed badmintonland, ondanks dat het maar een klein landje is. Echter ook Engeland, Duitsland en ons land doen aardig mee."
Badminton is een fysiek zware sport, de shuttle oogt licht, zo ook het racket, maar dat is een misvatting. "Dat is het zeker. Badminton is na boksen de meest zware sport ter wereld, vergelijkbaar met squash. Het is ook qua calorieën verbranding en zwaarte niet vergelijkbaar met tennis en vele malen zwaarder. Wat ook vaak niet bekend is, is dat de badminton shuttle het snelst bewegende sportmiddel ter wereld is. Veel sneller dan een honkbal of tennisbal. Hij remt daarentegen wel snel af, maar op het moment dat hij het racket verlaat kan hij een snelheid halen van rond de 300 kilometer per uur. De ganzenveren van de shuttle remmen hem dan inderdaad wel weer snel af."

Jubileum
BC'67 zit midden in het jubileumjaar. Op 11 maart bestaat de club exact vijftig jaar, maar de activiteiten zijn over het jaar verdeeld. Heel veel festiviteiten sieren de 'jubilaris' in de loop van het jaar op. Gert gaat er nog eens goed voor zitten: "Prachtig toch dat we dat meemaken. Op 10 januari hebben we de receptie gehad waar veel oud-voorzitters waren, maar ook oud-leden en bekenden van de club. Op 1 april hebben we het Jubileum Evenement wat een meerkamp wordt met kinderen en ouders. Op 8 april hebben we een reünie met feestavond. We zijn volop adressen aan het verzamelen onder anderen via Facebook. Op 2 juli is er de familiefietstocht met veel spelelementen en dat eindigt met een barbecue. Op 22 oktober gaan we nog een badmintontoernooi organiseren. We zijn tenslotte een badmintonclub dan past dat prima als ons jubileumslot. Het wordt iets in de familiare sfeer waar ook de kinderen bij worden betrokken." Nog een foto in Sporthal de Bunders waar volop recreatief wordt gebadmintond. "Wat je hier ziet zijn veelal liefhebbers die hun vrije tijd lekker invullen met een potje badminton op de dinsdagmorgen", weet een van de deelnemers ons nog te vertellen.

Meer informatie op de website www.bc67veghel.nl. Ook de jubileumagenda staat op de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant