Afbeelding

"Allemaal lijsttrekkers bij De Burger Beweging"

Politiek 586 keer gelezen

UDEN | De Udense Nina van der Burgt is mede-initiatiefneemster van De Burger Beweging, een van de partijen die op 15 maart meedoet met de landelijke Tweede Kamer verkiezingen. Ze staat op nummer 32 van de kandidatenlijst.

"De Burger Beweging is een landelijk netwerk van burgers en praktijkdeskundigen en geeft ruimte aan vernieuwende initiatieven die concrete oplossingen bieden voor de vele uitdagingen in onze samenleving. Deze initiatieven beslaan alle sectoren zoals zorg, onderwijs, economie, duurzaamheid, leefomgeving, mensenrechten en vrede en veiligheid", aldus Nina.

"Wij willen dat de overheid weer een dienende functie krijgt, maar daarvoor moet de basis anders. Wat ons onderscheidt van andere partijen? Wij zoeken oplossingen die al werken in de praktijk. Een voorbeeldje is het ibbo-onderwijs, dat op een aantal scholen al wordt toegepast. Een vorm van onderwijs die aansluit bij de individuele wensen van een kind. Talentontwikkeling staat centraal. Prestatiedruk kan het welzijn van een kind negatie beïnvloeden."

Ecodorp
Ad Vlems uit Boekel, bekend van het ecodorp, voert de kandidatenlijst aan. Dat is geen bewuste keuze. "De kandidatenlijst is opgesteld aan de hand van de namen. We zijn namelijk allemaal lijsttrekkers", legt Nina uit.

De Burger Beweging werd eind 2016 opgericht. "We waren toen met een groep mensen bezig om een aantal sociaal maatschappelijke initiatieven op touw te zetten. Tijdens twee themadagen is het balletje heel hard gaan rollen en was de partij een feit", legt Nina uit. De Udense had echt behoefte aan een ander geluid in het politieke landschap. "Andere partijen kijken vaak niet naar de oorzaak van problemen, zij doen meestal aan symptoombestrijding." Partijlid Anke Siegers schreef een boek, De Nieuwe Rout, over hoe de maatschappij opnieuw ingericht zou kunnen worden. "Dat vind ik een heel goed boek", zegt Nina. "Het pas goed bij de ideeën van onze partij."

Complementaire geneeskunde
Nina heeft zelf ook een onderwerp op de agenda waar ze graag meer draagkracht voor zou willen genereren. "Complementaire geneeskunde. Mensen zouden moeten kunnen kiezen voor een andere manier van behandelen en daarnaast zou het heel goed zijn als de traditionele geneeskunde meer zou samenwerken met de natuurgenezers."

De Burger Beweging gaat niet voor de winst op 15 maart. "We zijn net begonnen, dus het zou al fantastisch zijn als we één zetel zouden halen. Dat is al een hele prestatie voor een nieuwkomer."

De droom van de partijleden? " Een samenleving waarin de welvaart eerlijker verdeeld wordt en waar mensen kunnen rekenen op ondersteuning wanneer ze dit nodig hebben, waarin de mens belangrijker is dan het systeem en vooral waarin burgers betrokken zijn bij de besluitvorming."

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op
www.deburgerbeweging.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant