Frank Versteegh.
Frank Versteegh.
interview

Vliegenier Frank Versteegh neemt afscheid op Volkel in de Wolken

Algemeen 1.711 keer gelezen

VOLKEL | Na 35 jaar vindt de Nederlandse piloot en kunstvlieger Frank Versteegh het welletjes. Tijdens Volkel in de Wolkel (28 mei) neemt hij afscheid als professioneel vlieger.

Door: Aileen van Tilburg

Waarom neem je afscheid?
"Ik heb het 35 jaar gedaan, maar ik merk dat het fysiek te zwaar wordt. Ik heb alle grote airshows in binnen- en buitenland gevlogen; alles gedaan dat ik wilde doen. Nu zegt mijn lijf dat ik het rustig aan moet doen. Vorig jaar speelde ik al met de gedachten om te stoppen. Ik zou voor de 25e keer vliegen op Volkel in de Wolken en dat leek mij een mooi moment om mijn carrière als vlieger te beëindigen. Helaas ging toen, voor het eerst in 25 jaar, de vliegshow niet door. Daarom heb ik besloten om mijn afscheid een jaartje uit te stellen."

Waarom wil je zo graag afscheid nemen op Volkel in de Wolken?
"Ik ben de enige piloot die alle edities meegevlogen heeft en dat is wel bijzonder. Daarnaast zou dit de 25e vliegshow worden en dat vind ik zo passend. Veel mensen vragen aan mij of ik het niet ga missen. Maar het is een natuurlijk proces. Ik moet niet stoppen, ik kies er zelf voor. Ik heb ook zelf het moment gekozen en zondag 28 mei ga ik mijn afscheid gewoon lekker vieren."

Vertel, hoe ga je dat doen?
"Nou, ik ga al vroeg mijn demo vliegen; rond 14.00 uur. Ik heb veel mensen uit binnen- en buitenland uitgenodigd om bij mijn laatste show aanwezig te zijn. Dus na mijn show ga ik even een kijkje nemen in de VIP-tent, lekker kletsen met gasten en genieten van de airshow. Om 17.05 uur, als de vliegshow is afgelopen, stap ik in mijn vliegtuig, zwaai ik nog even en vlieg ik vervolgens naar huis om er daar een lekker biertje op te drinken."

Zou ik kunnen stellen dat je met pensioen gaat?
"Absoluut niet! Pensioen is niet meer van deze tijd. Ik ga actief dood en daar komen geen geraniums aan te pas. Ik geef al ruim twintig jaar lezingen en dat blijf ik ook doen."

Als je terugkijk op je loopbaan, wat is dat het absolute hoogtepunt?
"Mijn hele carrière! Ik heb nergens spijt van en zou het zo weer doen. Het was namelijk fantastisch! Toen ik vijftig werd heb ik een vliegshow gehouden in mijn achtertuin. Ik keek naar een airbus die overvloog en naar de mensen die aan het genieten waren en dat vond ik prachtig. Er waren ruim 28.000 mensen op mijn verjaardag, dus ik kwam wel wat taart te kort, maar dat is mij volgens mij wel vergeven haha. Verder kan ik ook ontzettend genieten van het beschermen van neushoorns in Afrika of een balletje slaan op de golfbaan. Rond mijn veertigste heb ik besloten om alleen maar leuke dingen te doen. Alle dingen die ik doe, doe ik met passie en dat is denk ik erg belangrijk. Leven is mindset. Negentig procent bestaat uit hoe je omgaat met de tien procent die je overkomt."

Tot slot, wat is de charme van Volkel in de Wolken?
"Volkel in de Wolken is voor mij 'by far' het leukste airshowtje van Nederland. Het wordt georganiseerd door gemotiveerde vrijwilligers die er elk jaar wat van proberen te maken. Of het nou dertig graden en zonnig is of het met bakken uit de hemel komt, ze weten er iets van de maken. Bovendien word je als deelnemer altijd met een glimlach ontvangen en je weet dat het goed zit. Ik heb ontzettend veel zin in 28 mei!"

Lees het hele interview in het Udens Weekblad van woensdag 17 mei. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant