Afbeelding
Foto: Mark Bras

'Het mooiste vinden we authentieke, pure smaken'

Zakelijk 2.027 keer gelezen

UDEN | Passie voor lekker eten en drinken, dat is de voornaamste drijfveer voor Bram van Grinsven en Werner Croijmans. Deze twee jonge ondernemers (respectievelijk 27 en 33) zijn sinds deze zomer het gezicht van een nieuw Udens restaurant: Somm.

Persoonlijk, gastvrij en van een gastronomisch hoog niveau, zo omschrijft Bram het restaurant aan de Veghelsedijk. Wie zich verdiept in de achtergrond van maître-sommelier (Bram) en de chefkok (Werner), wordt direct gerustgesteld. Beiden hebben jarenlange ervaring in de horeca en zijn het zelfs gewend om op sterrenniveau te werken.

Eye-opener
"We hebben allebei een grote passie voor het vak", vertelt Bram. "Werner heeft in diverse sterrenrestaurants gewerkt, zoals Cordial, Wollerich en De Treeswijkhoeve. Zelf ben ik sinds mijn veertiende in de horeca actief. Mijn ervaring bij Oud Sluis, het voormalige restaurant van Sergio Herman, was voor mij de grootste eye-opener voor hoe je gastronomie kunt beleven. Discipline, toewijding, een nooit aflatende focus op de gast, het was fantastisch. Op dat moment wist ik: ooit wil ik gastheer worden van mijn eigen restaurant."

Pure smaken
De keuken van Somm is internationaal, met als basis de klassieke Franse kooktechnieken. Bram: "Het mooiste vinden we eenvoud, het combineren van authentieke, pure smaken. Neem onze gebakken schol met smaken van venkel, wortel en sinaasappel: heel puur, zuiver en mega lekker. Of de Taiwanese noedelsoep, met sojapaddenstoel, paksoi, zeewier en ijs van ponzu en sesam, wat zorgt voor een verrassende warm-koudbeleving. We laten in onze gerechten de kwaliteit van ieder ingrediënt spreken."

Vers en uniek
Ieder gerecht dat de keuken verlaat, bestaat uit uitsluitend verse, zelfbereide producten. "Pasta's, bouillons, sauzen, ijs, we maken alles zelf. Alleen op die manier kunnen we onze gerechten onze eigen signatuur meegeven. Onze identiteit zie je trouwens ook terug buiten de keuken, bijvoorbeeld in ons personeelsbeleid. We investeren veel in de opleiding van onze mensen. Denk aan gastvrijheid, kooktechnieken, productkennis, enzovoorts. Hier groei je duidelijk naar een hoger niveau."

Verslingerd aan wijn
Zelf is Bram gediplomeerd én gepassioneerd sommelier. "Wijn is qua smaak en ontwikkeling oneindig, een fascinerend gegeven. Onze wijnkaart is altijd in beweging. We hebben bekende wijnen, maar ook prachtige wijnen van kleinere wijnhuizen op de kaart. Stuk voor stuk wijnen die perfect bij onze missie passen: onze gasten laten genieten van heerlijk eten en uitstekende wijnen tegen een betaalbare prijs."

Wine shop
Naast het restaurant heeft Somm ook een wine shop. Ideaal voor wie na het diner een doosje favoriete wijn mee naar huis wil nemen, maar ook een aanrader voor wie 'gewoon' een bijzondere wijn zoekt. "Iedereen kan er terecht. In onze wijnwinkel, die van dinsdag tot en met zaterdag in de middaguren geopend is, vind je altijd iets bijzonders", verzekert Bram. De wijnwinkel is overigens ook een prachtig decor voor private dining, een zakelijke lunch of diner (al dan niet als afsluiting van bijvoorbeeld een vergadering) of wijnproeverijen.

Michelinster?
Wie kookt op het niveau van Somm, zou zomaar eens de interesse van Michelin kunnen wekken. Bram en Werner realiseren zich dat, maar toch is het geen doel op zich. "We werken puur vanuit een passie voor gastronomie en gastvrijheid. We halen alles uit onszelf en uit onze keuken. Als Michelin ons in de gaten houdt, is dat natuurlijk mooi, maar onze aandacht gaat vooral uit naar onze gasten. Als we hen een ultieme beleving kunnen bieden, ze tevreden naar huis gaan en ook wijzelf met een goed gevoel terugblikken, is het goed."

Dit artikel is verschenen in Bedrijvig Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant