Wethouder Matthie van Merwerode, Jan van Vlijmen en Jeroen Smarius bij de elektrische deelauto. Foto: Ad van de Graaf.
Wethouder Matthie van Merwerode, Jan van Vlijmen en Jeroen Smarius bij de elektrische deelauto. Foto: Ad van de Graaf.

Elektrische auto's delen met Uden Duurzaam op Weg

Zakelijk 1.989 keer gelezen

UDEN | De gemeente Uden wil koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en streeft naar een energieneutraal Uden in 2035. Eerder dit jaar is de coöperatie Uden Duurzaam Op Weg in het leven geroepen door de gemeente Uden, Area en IBN. Daarmee kunnen particulieren en bedrijven binnenkort elektrische auto's delen in Uden. Ideaal voor wie geen auto heeft of er even een nodig heeft. Via een app kan de deelauto gereserveerd worden en na twintig seconden kun je deze al gebruiken. 

Wethouder Matthie van Merwerode benadrukt dat dit voor inwoners uit dorpen rondom Uden een uitkomst kan zijn. ''In de avonduren en weekenden rijdt het openbaar vervoer minder in Odiliapeel en Volkel. Met de deelauto kunnen inwoners zich alsnog op een makkelijke en duurzame manier verplaatsen.'' Jan van Vlijmen, adviseur duurzaamheid bij de gemeente Uden, vult aan: We willen met het concept Uden Duurzaam Op Weg een bereikbare, innovatieve, duurzame en flexibele mobiliteitsdienst bieden.''

Schone mobiliteit
De coöperatie wil op deze manier schone mobiliteit wil stimuleren. De deelauto rijdt honderd procent elektrisch en de accu is pas na ongeveer 250 kilometer leeg. Daarbij gaan de ontwikkelingen rondom accu's van elektrische auto's hard; vóór 2018 zou je met accu's wel eens 400 kilometer kunnen rijden! Ook kan de accu als opslagmedium voor duurzame energie gebruikt worden. Daarbij zal de parkeerdruk afnemen en komt er meer leefbaarheid in de wijken. ''Je ziet dat eigendom steeds minder belangrijk is, dat geldt ook voor een auto. Gezinnen die overwegen een tweede auto te nemen, kleine ondernemers of mensen zonder auto kunnen hun voordeel doen met een deelauto'', aldus de wethouder. ''Slimmer omgaan met mobiliteit past helemaal bij onze duurzaamheidsambities.''

Bedrijven
Bedrijven kunnen zich bij Uden Duurzaam op Weg aansluiten.  Al vanaf 15.000 kilometer per jaar kunnen bedrijven een elektrische deelauto op eigen terrein krijgen. Bedrijven die zich aansluiten bij de coöperatie betalen een eenmalige bijdrage en betalen vervolgens per kilometer. 

Rijden met de deelauto
De kosten van het gebruik van de deelauto zijn erg laag. Je betaalt per gereden kilometer en dat is inclusief lease, schoonmaak, laadpassen, de kosten van het laden, schade-afhandeling en onderhoudskosten. Aangesloten bedrijven krijgen een auto op hun terrein die zij onder werktijd gebruiken. In de avonduren en in de weekenden kunnen particulieren de auto reserveren en gebruiken. Dat is volgens Jeroen Smarius, voorzitter van de coöperatie, ook wat de coöperatie zo uniek maakt: ''Je ziet wel meer projecten met deelauto's, maar zelden zie je dat bedrijven én particulieren auto's delen.'' Vanaf eind september gebruiken de medewerkers van de gemeente Uden, IBN en Area veertien elektrische auto's. Het is een eerste stap. Hoe meer animo er is, hoe goedkoper er gereden kan worden. In de toekomst wil de coöperatie ook elektrische fietsen en eventueel scooters gaan delen volgens hetzelfde principe. 

Meer weten? Projectorganisatie Jan van Vlijmen, Gemeente Uden 0413 281 363

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant