"Waarom zijn alpaca's populair? Ze zijn zo fluffy!" | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Willem-Mathijs, Anne en Evi (1) bij hun alpaca's.
Willem-Mathijs, Anne en Evi (1) bij hun alpaca's.

"Waarom zijn alpaca's populair? Ze zijn zo fluffy!"

  •   keer gelezen

VORSTENBOSCH | Alpaca's zijn hip, hot en happening. Dat weten Willem-Mathijs en Anne van der Aa ook. Zij runnen de 'Alpacafarm Vorstenbosch' sinds een jaar of vier. Ze fokken de dieren, maar organiseren ook speciale alpacawandelingen die razend populair zijn. "Mensen komen speciaal uit Amsterdam om met alpaca's te wandelen", vertelt Willem-Mathijs. Zondag 8 oktober schitteren de dieren van het Vorstenbossche echtpaar in de internationale alpacashow in Boekel.

Door: Aileen van Tilburg

De alpaca is een kameelachtige en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Tijdens de show in Boekel worden de alpaca's van de deelnemende alpacafokkers met elkaar vergeleken op lichaamsbouw en vooral wolkwaliteit. Ook vindt de prijsuitreiking plaats van de ingestuurde vachten. Jurylid is Robin Näsemann uit Duitsland, keurmeester van vele internationale shows. "De shows zijn heel belangrijk en ook heel populair onder fokkers", vertelt Willem-Mathijs. "Juryleden komen soms helemaal over vanuit de Verenigde Staten. De show is altijd heel gezellig, maar er is ook wel sprake van gezonde spanning hoor!"

Ook voor de 'gewone' bezoeker is de alpacashow een ware happening. Zij kunnen langs de kraampjes struinen waar allerlei producten worden aangeboden. Denk aan kleding van alpacawol, maar ook dekbedden gemaakt van de vacht van de dieren.

Willem-Mathijs en Anne komen op het idee om een alpacaboerderij te beginnen door een collega van Willem-Mathijs. "Hij had een reis gemaakt naar Peru en was het dier daar tegengekomen. Hij vertelde daarover en wij hadden er toen nog nooit van gehoord, maar waren wel meteen geïnteresseerd. We hebben een aantal andere boerderijen bezocht en zijn er mee begonnen." Inmiddels heeft het stel ruim 25 alpaca's en houden ze ook wandelingen met de dieren. "Mensen vinden dat heel leuk en komen van heinde en ver. Het is een soort bucketlist-dingetje", zegt Willem-Mathijs.

Wat hij zelf zo leuk vindt aan de dieren? "Ze hebben een hele hoge knuffelfactor. Ze hebben een zachtaardig karakter en zien er leuk uit; lekker fluffy." De eenjarige dochter van Willem-Mathijs en Anne, Evi, is dol op de dieren. "Zodra we met haar naar de beesten toelopen steekt ze haar armpjes uit en wil ze ze knuffelen", glimlacht de trotse moeder.

"Spugen doen de dieren overigens zelden", verzekert Willem-Mathijs. "Dat is meer een kenmerk van lama's. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een alpaca een deelnemer van een wandeling in het gezicht heeft gespuugd. Zelf ben ik wel ooit onder gespuugd haha!"

Alpacashow
Iedereen is zondag 8 oktober welkom tijdens de alpacashow in de Tuinmarkthallen Gemertseweg 9A, 5427 ET Boekel. De entree bedraagt 3 euro. Kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis naar binnen. De show begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op de website www.alpaca-benelux.com/alpacashows.

Meer berichten