Het UC vmbo komt bijzonder goed uit de bus in het onderzoek van de onderwijsinspectie op het gebied van begeleiding van leerlingen.
Het UC vmbo komt bijzonder goed uit de bus in het onderzoek van de onderwijsinspectie op het gebied van begeleiding van leerlingen.

Onderwijsinspectie positief over Udens College

Onderwijs 589 keer gelezen

UDEN | Het Udens College voldoet op alle aspecten aan de kwaliteitsnormen van de onderwijsinspectie. Dat geldt voor beide sectoren, havo/vwo en vmbo. Het vmbo krijgt daarnaast voor alle niveaus (basis- en kaderberoepsgericht en gemengd/theoretisch) van de onderwijsinspectie de waardering Goed.

Dit is de uitkomst van een onderzoek dat de Onderwijsinspectie de afgelopen twee weken heeft uitgevoerd op beide sectoren van het Udens College. De inspectie bezoekt scholen minimaal eens in de vier jaar. Bijzonder aan dit bezoek was, dat de inspectie sinds augustus van dit jaar met een nieuwe bril naar het onderwijs kijkt. In het verleden onderzocht de inspectie vooral, of een school aan alle wettelijke vereisten voldoet en of de onderwijsopbrengsten (zoals examenresultaten) op orde zijn. Met ingang van dit schooljaar wordt in het onderzoek ook meegenomen, of een school waar maakt wat zij aan leerlingen en ouders belooft en of de mooie woorden en ambities ook in de klas zijn terug te zien. Het Udens College was een van de eerste scholen in Nederland waar dit onderzoek nieuwe stijl werd uitgevoerd. Om die reden was bij het tweedaagse bezoek aan het UC ook directeur-generaal mevrouw Monique Vogelzang aanwezig, de hoogste baas van de onderwijsinspectie. "Het is altijd wel spannend als de inspectie op je school komt kijken, maar dit keer misschien nog wel wat meer dan anders", zegt directeur-bestuurder Ad van Kemenade van het UC. "Niemand wist precies wat we van dit onderzoek konden verwachten. Maar we zijn heel blij met en trots op dit resultaat. Het is de bevestiging, dat we een prima school zijn en qua ontwikkeling op de goede weg zitten. Het is vooral een opsteker voor onze docenten en alle andere medewerkers. Zij werken elke dag weer heel hard om te laten zien dat op het UC de leerling echt het vertrekpunt is van ons onderwijs en van onze onderwijsontwikkeling en dat kwaliteit hoog in ons vaandel staat".

Waardering Goed
De waardering Goed is door de sector vmbo speciaal aangevraagd. Daarvoor moest de sector extra bewijsmateriaal aanleveren. Ook betekende de aanvraag, dat de inspectie de school in plaats van één dag twee hele dagen bezocht en aanvullend informatie heeft opgevraagd bij externen. "Je krijgt de waardering Goed alleen, als je sowieso op alle 19 aandachtspunten een voldoende krijgt en daarnaast op meerdere aspecten echt boven dat niveau uit komt", zegt een trotse sectordirecteur Harm van Son. "Dat is voor de sector vmbo gelukt voor de onderdelen Zicht op ontwikkeling en begeleiding van leerlingen, Samenwerking en Kwaliteitscultuur. De inspectie was heel positief over de manier, waarop alle docenten samen met de schoolleiding aan de slag zijn om ons onderwijs beter toe te snijden op wat elke individuele leerling nodig heeft". Ook de sector havo/vwo is daar hard mee aan de slag, constateerde de inspectie. Met name gezien de wisselingen in de schoolleiding van de afgelopen jaren is er daar echter ook nog veel aandacht nodig voor basisorganisatie. "Maar als we zo doorgaan, is er geen reden waarom ook wij de komende jaren niet zouden gaan voor de waardering Goed," zegt sectordirecteur Jos te Marvelde. "Ik heb daar alle vertrouwen in, als ik zie met hoeveel enthousiasme en deskundigheid onze docenten hun schouders zetten onder het vorm geven van meer gepersonaliseerd onderwijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant