Ramon Mangold bij een van zijn foto’s in het Museum voor Religieuze Kunst (foto: Ankh van Burk)
Ramon Mangold bij een van zijn foto’s in het Museum voor Religieuze Kunst (foto: Ankh van Burk) Foto: Manon Bimbergen

Boek 'Katholiek Brabant': geloof in Brabant leeft

Religie 888 keer gelezen

UDEN – Kerken lopen leeg, parochies worden samengevoegd, er is een priestertekort, het katholieke geloof lijkt op z'n retour. Toch is dit niet zo dramatisch als het lijkt, want het boek 'katholiek Brabant' met daarin foto's van documentairefotograaf Ramon Mangold laat zien dat het geloof leeft in Brabant. De eerste exemplaren van het boek werden gisteren bij een feestelijke presentatie in het Museum voor Religieuze Kunst overhandigd aan Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en aan Mgr. Van den Hende.

Door: Ankh van Burk

Ramon Mangold (1980) is geboren in Zeeland, maar kwam voor zijn studie fotografie aan de Kunstacademie St. Joost in Breda naar Brabant. Katholiek van huis uit ontdekte hij dat het geloof in Brabant veel uitbundiger werd beleefd dan in Zeeland. Hij besluit tijdens zijn studie katholiek Brabant in beeld te brengen. Het werd een project dat tien jaar ging duren. Ramon: "Ik ben geen fotograaf, die aan de kant van de weg gaat staan om plaatjes te schieten van een processie. Nee, de afgelopen jaren heb ik zelf meegedaan aan processies, bedevaarten, uitvaarten en vieringen. Hoe meer betrokken je bent bij het onderwerp, hoe beter je dat in beeld kan brengen." Om het geloof in en vanuit Brabant in beeld te brengen trok hij ook de wereld over naar plaatsen die een relatie hebben met Brabant. Zo was hij in Batavia in Suriname, waar Peerke Donders begraven ligt en waar ook de bisschop van Paramaribo een Brabander is. Ook reisde hij mee met de bisschoppen bij hun vijfjaarlijks bezoek aan de Paus in Rome en in het kader van een serie over Mgr. De Korte. Bij hoge uitzondering mocht hij ook in het pauselijk vertrek fotograferen.

Verdieping
Door zo intensief met het project bezig te zijn, heeft het geloof voor Ramon meer betekenis en verdieping gekregen. "Het geloof is meer dan een formaliteit, rituelen hebben meer betekenis voor me gekregen, vaak in heel simpele dingen, zoals het wieroken wat symbool staat voor het contact met de hemel. Of het altaar dat naar het oosten is gericht, omdat daar de zon opkomt en het licht symbool staat voor Christus", zegt Ramon en hij vervolgt: "Ik heb ook gezien, hoe anderen hun geloof beleven en daar steun in vinden."
Hoewel hij in zijn werk de positieve kant van het geloof in beeld heeft willen brengen, gaat hij de feiten niet uit de weg. Zo is er een foto van de zegening van palmtakken in een kerk met hooguit 15 mensen, "maar je ziet waar het om gaat, namelijk de kracht van de zegen", aldus Ramon. "Ik wil met dit werk een tijdsbeeld vastleggen, laten zien hoe het met de kerk was anno 2006-2016. Wat mij boeit is de kracht van het geloof en de steun die het mensen geeft." In het Museum voor Religieuze Kunst is naar aanleiding van het boek 'Katholiek Brabant' een expositie te zien van een selectie van foto's uit het boek tot en met 7 januari 2018. Het boek (45 euro) is te bestellen via bestel@ramonmangold.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant