Afbeelding
Foto: Ties van Dooren

OM eist jaar gevangenisstraf tegen directeur mestbedrijf uit Nistelrode

112 1.220 keer gelezen

Tegen de Directeur van mestbedrijf BioSpares B.V. uit Nistelrode is gisteren door het Openbaar Ministerie een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten dat zij in 2014 en 2015 ernstige schade hebben toegebracht aan het milieu doordat zij meststoffen met verontreinigde stoffen in de bodem en het oppervlakte water hebben aangebracht.

Dat meldt de site van het OM. Verder eiste het OM een boete van 50.000 euro. De praktijken van het mestbedrijf kwamen aan het licht toen op 4 oktober 2014 de waterzuiveringsinstallatie dreigde over de kop te gaan door een instroom van afvalwater met een zeer verhoogd ammoniumgehalte. Na onderzoek werd de vermoedelijke bron gevonden in de vorm van een silo bij het mestvergistingsbedrijf van de verdachten. "Er werd zwart stinkend water in een put aangevoerd. De kleur en viscositeit ervan leek op die van afgewerkte olie", aldus het OM. Het zwarte water blijkt na een monsteronderzoek veel meer verontreiniging te bevatten dan de toegestane norm waardoor het oppervlakte water vervuild raakte. "Hiermee overtrad de verdachte de milieuvergunning."

Meerdere overtredingen
Op het terrein werd verder een volgens het OM illegaal gebouwd bassin aangetroffen waar afvalstoffen werden opgeborgen. Doordat de bodem van het bassin slecht bedekt was, konden afvalstoffen zo de bodem in lekken. Ook zou de verdachte in het voorjaar van 2015 dagenlang vervuilde afvalstoffen hebben laten lopen in een nabijgelegen sloot, wat het bedrijf verzuimt te melden bij het bevoegd gezag. Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat het milieu en de leefomgeving door de overtredingen een flinke impact hebben gehad. "Daarbij zijn enorme maatschappelijke kosten gemaakt met de toepassingen van bestuursdwang, zoals het legen van het onvergunde mestbassin en het afvoeren van meer dan 5300 ton vloeistof. Kosten voor de belastingbetaler: ruim 150.000 euro", laat het OM weten. 

Biogas Nistelrode bv is een van de verdachten maar is inmiddels failliet en ontkomt aan strafvervolging. "Ook dat past in het beeld." De rechtbank maakt aan het einde van de zitting bekend wanneer zij uitspraak doet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant