Pianiste Iris Hond tijdens één van haar theaterconcerten (Foto: Marcel van Vuren)
Pianiste Iris Hond tijdens één van haar theaterconcerten (Foto: Marcel van Vuren)

"Ik speel het liefst daar waar muziek het hardst nodig is"

Kunst en cultuur 1.359 keer gelezen

UDEN | Concertpianiste Iris Hond staat op vrijdag 22 december in de theaterzaal van Theater Markant met haar theatershow 'Dear World'. Samen met het Matangi Kwartet laat ze eigen werk van haar album 'Dear World' horen.

"In het theaterconcert vertel ik mijn levensverhaal", vertelt de muzikante uit Harderwijk. "Dat doe ik aan de hand van mijn zelfgeschreven muziek. Het is heel persoonlijk, ik leg eigenlijk mijn hele ziel bloot. Het zijn verhalen met herkenbare thema's, zoals eenzaamheid, een stukje overleven, moed en kracht."

Inspiratie
Al op haar derde begon Iris met pianospelen. Omdat haar vader ook piano speelde, stond er een vleugel in huis. Het is dan ook niet gek dat één van haar inspiratiebronnen haar vader is. "Hij heeft me toen ik jong was meegegeven dat ik verdriet kan gebruiken als inspiratiebron. Aan die woorden heb ik me altijd vastgehouden. Het heeft ervoor gezorgd dat ik door moeilijke situaties heen ben gekomen. Mijn vader heeft me daar dus onbewust in gestuurd en geïnspireerd." Maar er zijn meer mensen die Iris inspireren. "Ik speel veel op locaties als gevangenissen en ziekenhuizen. Het contact met die mensen inspireert me ontzettend. Ik speel het liefst daar waar muziek het hardst nodig is. Ik heb gezien hoe muziek kan verbinden en verlichten."

Stijl
Hoe je haar muziek het beste kan omschrijven, weet ze zelf ook niet zo goed. "Ik wil mijn muziek niet in een hokje stoppen, en dat laat ik ook niet doen. Als het ware heb ik al mijn muzikale invloeden in een blender gestopt samen met mijn eigen muzikaliteit. Soms heeft het wat weg van de muziek van Leonard Cohen, dan weer van jazz, dan weer van klassiek. Je kunt het omschrijven als filmisch, het is allemaal heel verhalend."

Klassiek
De pianiste zorgde er jaren geleden al voor dat klassieke muziek weer wat meer in de belangstelling komt te staan, zowel bij ouder als jonger publiek. "Dat is er vanzelf een beetje ingeslopen. Ik heb een klassieke opleiding gedaan aan het conservatorium. Naast mijn concerten in concertgebouwen bracht ik klassieke muziek naar de straat met mijn 'Vliegende Vleugel': een vleugel op wielen. Op deze manier confronteerde ik mensen met klassieke muziek die daar normaal nooit naar zouden luisteren. Het bleek dat veel van die mensen het toch mooi vonden. Tegenwoordig is het niet meer mijn intentie om klassieke muziek populairder of bekender te maken maar wil ik gewoon heel graag mijn eigen verhalen omzetten in muziek."

Tweede theatertour
Naast haar theatertour is de muzikante nog druk bezig met andere dingen. Zo geeft ze onder andere zogeheten inspirational speeches aan bedrijven, waarin ze haar levensverhaal verteld en haar muziek speelt. "Op zo'n evenement breng je je verhaal over aan mensen die zogezegd 'heel erg in het hoofd zitten'. Ik wil hen daar even uit helpen ontsnappen. Ook ben ik al bezig met een nieuw theaterconcert." Na deze tour kan Nederland dus weer een nieuwe verwachten, maar allereerst laat Iris mensen nog genieten van de eerste theatertour. De voorstelling begint komende vrijdag om 20.15 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Kaarten kosten 28,50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant