Alle 701 graven krijgen op kerstavond een kaarsje (foto: Maarten Dekkers)
Alle 701 graven krijgen op kerstavond een kaarsje (foto: Maarten Dekkers)

Oorlogsbegraafplaats Uden verlicht met 701 kaarsjes

Human Interest 798 keer gelezen

UDEN | Tanja Bovens Bunink uit Uden kreeg onlangs het idee om op kerstavond kaarsjes te laten branden op de 701 graven op de oorlogsbegraafplaats in Uden. Na iets meer dan een week heeft ze genoeg hulp aangeboden gekregen en kan het plan doorgaan.

"Er zijn tot nu toe 42 mensen die zich hebben aangemeld om mee te komen helpen met het aansteken van de kaarsjes." Tanja had niet zoveel reacties verwacht gezien het feit dat het 24 december kerstavond is. "Ik dacht dat er dan vast een hoop mensen familieverplichtingen zouden hebben, maar we zijn inmiddels toch al met veel mensen. Ik vind het interessant om te zien dat het toch zo leeft onder de mensen."

Kaarsjes aansteken
Het 'programma' op kerstavond begint rond 16.30 uur. "Ik wil graag tussen 16.30 en 16.45 uur verzamelen bij de parkeerplaats/begraafplaats. Dan zal er een kort woordje zijn van dhr. Hehenkamp van Stichting Oorlogskerkhof Uden. Wellicht dat de burgemeester nog komt." Om 17.00 begint het ontsteken van een vuurschaal en kunnen de kinderen die aanwezig zijn hun geschilderde potjes op het monument plaatsen. "Om die tijd kunnen we ook richting de rijen lopen met de lichtjes om deze aan te steken."

Traditie
Als het aan Tanja ligt wordt deze traditie in standgehouden. "Niet alleen op 4 mei moeten we bij de oorlogsslachtoffers stilstaan, dat mag ook met kerst. Wanneer iedereen aan een ander denkt, mogen deze helden niet vergeten worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant