'Achter het Huis' is een voorstelling voor jong en oud
'Achter het Huis' is een voorstelling voor jong en oud

Eigentijdse bewerking dagboeken Anne Frank

Kunst en cultuur 557 keer gelezen

UDEN – Het dagboek van Anne Frank behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop Anne haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Op zaterdag 6 januari is de toneelvoorstelling 'Achter het Huis' te zien in Markant Uden.

Het is een vrije, eigentijdse interpretatie, geïnspireerd op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank. Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis, waar Anne tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken. Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor 'Achter het Huis', geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks ervaren in oorlogsgebieden.

Nieuwe toneelproductie
Uitgangspunt voor deze nieuwe productie zijn de emoties en driften die naar boven komen als je twee jaar lang met acht mensen dicht op elkaar moet leven, terwijl buiten de vijand rondloopt. Om dit universeel menselijke thema te benadrukken zijn in de toneelversie de dagboeken ontdaan van hun specifieke historische context en zijn fictieve verhaallijnen toegevoegd. De voorstelling begint om 20:15 uur. Tickets kosten 31 euro (excl. 1,50 euro ticketkosten).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant