In oktober werd er een bijzondere archeologische vondst gedaan
In oktober werd er een bijzondere archeologische vondst gedaan

Wat gebeurde er allemaal in 2017? Bekijk ons jaaroverzicht

Algemeen 1.336 keer gelezen

UDEN | Ook het jaar 2017 bestond weer uit hoogte- en dieptepunten. Hieronder een greep uit de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen jaar.

Januari

Precies twee jaar na de verwoestende brand hebben basisscholen De Petteflet en De Brinck een prachtig nieuw schoolgebouw. Het pand wordt op maandag 9 januari op feestelijke wijze geopend door kinderen, leraren, burgemeester Hellegers en wethouder Thijs Vonk. Daarna krijgen de kinderen voor het eerst les in de school.

Februari

Het Van der Valk Hotel Uden-Veghel wordt verkozen tot Beste Hotel van Nederland 2017. En dat niet alleen, ook mogen ze zich het Beste hotel van Noord-Brabant en het Beste design hotel van Nederland noemen. Deze prijs is een belangrijke publieksprijs voor hotels. Van de hotelgasten krijgt Van der Valk een 9.0 als gemiddelde reviewscore.

Maart

Twee vriendinnen uit Uden richten een Facebookpagina op die ervoor moet zorgen dat er een sushirestaurant in Uden komt. "Wij eten super graag sushi, helaas is er in de regio Uden geen gespecialiseerd sushirestaurant meer", schrijven Judith Nijhof en Imke de Korte op de pagina. In november is het dan zover: twee sushirestaurants openen in het centrum.

April

Staatssecretaris Sander Dekker brengt een bezoekje aan basisschool Het Speleon in Uden. Daar zitten kinderen met en zonder taalontwikkelingsstoornis (TOS) samen in de klas. Dekker krijgt een rondleiding en gaat in gesprek met medewerkers en leerlingen. Ook bezoekt hij openbare basisschool de Bolster in Sint-Michielsgestel.

Mei

Udenaar Dennis Verweijen (37) presenteert zijn boek 'Papa's Bloed'. Daarin vertelt hij over zijn ziekte leukemie, waarvan hij in mei 2015 de diagnose kreeg. In datzelfde jaar deed Dennis een oproep: hij zocht met spoed een stamceldonor. Die bleek niet beschikbaar. In september overlijdt Dennis. Hij liet zijn zwangere vrouw Anke en dochtertje Robin (1) achter.

Juni


De energiecoöperatie Energie Uden heft zich op. De reden om deze stap te zetten is het ontbreken van kartrekkers. Energie Uden maakte eind 2013 een vliegende start met al snel ruim tweehonderd leden. Burgers namen met het oprichten van de coöperatie het initiatief in eigen hand om verduurzaming van hun energievoorziening te versnellen.

Juli

Juli staat in Uden vooral in het teken van de kermis. Johan Vlemmix besluit om alle negentig attracties van de Mega Kermis te proberen, in een zo'n kort mogelijke tijd. Van de hoogste mobiel zweefmolen ter wereld tot het reuzenrad, de draaimolen en de oliebollenkraam; niets is Johan te gek. Hij verbreekt hiermee een wereldrecord. (foto:@mspg.nl)

Augustus

Tientallen mensen bellen naar 112 omdat zij harde knallen horen. Het blijkt te gaan om twee F-16's die in Volkel en Zeeland door de geluidsbarrière vlogen. De F-16's waren opgestegen vanuit vliegbasis Volkel voor een noodinzet. De toestellen waren ingezet om een vliegtuig te onderscheppen. Zelfs in Uden en Veghel waren de knallen te horen.

September

Kinderen en jongeren die lijden aan een jeugdtrauma door bijvoorbeeld een (vecht)scheiding of mishandeling, beleven op zaterdag 2 september samen met hun familie een speciale dag op vliegbasis Volkel. In samenwerking met Dream4Kids en Forza Service mogen zij onder meer genieten van een rit in een Ferrari over de start- en landingsbaan. (foto: @mspg.nl)

Oktober

Hanneke van Alphen van Archeologische Werkgroep Uden vindt op het terrein aan de Schepersweg een eeuwenoud graf waar maar liefst 27 mensen begraven liggen en de resten van 2 crematies zijn gevonden. Het gaat om een graf uit de periode 450 - 550 jaar na Christus. "Dit is met recht een echte schat van Uden te noemen!", vertelt Hanneke opgetogen.

November

Oud-wethouder en markant Udenaar Harrie van den Elsen overlijdt op zondag 26 november op 94-jarige leeftijd. De 'Udenaar van de Eeuw' werd geboren in 1923 op Hoeven, waar hij zijn leven lang is blijven wonen. De grote belangstelling bij zijn uitvaart geeft aan wat voor grote betekenis Harrie had voor de Udense gemeenschap. (Foto: Ankh van Burk)

December

De familie van Eva Blijleven (1) start een crowdfunding om haar voor onderzoek naar Amerika te krijgen. Eva heeft de erfelijke aandoening LBSL Dars2, waardoor mede problemen met praten en bewegen ontstaan. Er zijn geen medicijnen voor. Een dokter in Amerika kan haar helpen met een vitaminecocktail. In december wordt al ruim 16.000 euro opgehaald.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant