Burgemeester Hellegers tijdens zijn nieuwjaarstoespraak
Burgemeester Hellegers tijdens zijn nieuwjaarstoespraak

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hellegers tijdens nieuwjaarsreceptie

Algemeen 741 keer gelezen

UDEN | Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis 2 januari hield burgemeester Henk Hellegers zijn nieuwjaarstoespraak voor 2018. Hij ging hierbij vooral in op de vijf G's die belangrijk zijn voor de toekomst van Uden.

Aan het begin van zijn toespraak haalde de burgemeester eerst de gemeenteraadsverkiezingen nog even aan. "Voor de gemeenten is 2018 een belangrijk jaar. Op 21 maart kunt u bij de gemeenteraadsverkiezingen richting geven aan de ontwikkelingen in onze gemeente en samenleving. Ik hoop dat velen gebruik zullen maken van het stemrecht en ik roep graag eens in herinnering dat het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen in ons land nog geen honderd jaar oud is. Hiervoor is in een ver verleden strijd geleverd. Zoveel anderen in de wereld mogen jaloers zijn op ons democratisch recht van vrije verkiezingen."

Vier G's
"Vijf jaar geleden werden in onze gemeente de eerste stappen gezet voor een brede dialoog in de samenleving, Udenaar de Toekomst", ging Hellegers verder. "Een brede dialoog, die leidde tot een visie waarin de vier G's, groen, gezond, gezellig en gezond de DNA van Uden vormen, een DNA van verleden, heden en toekomst. En waar al lopende het proces een vijfde G, die van gezamenlijkheid, aan toegevoegd werd. Ik ben blij te mogen constateren dat de inzet van vrijwilligers, denkers en doeners, in en voor onze Udense samenleving de afgelopen vijf jaar geweldige initiatieven opgeleverd heeft. Activiteiten, die verrijkend zijn voor onze samenleving. Mooi ook dat we dit jaar samen met de vrijwilligers van Uden naar de Toekomst van start gaan met het Udenfonds. Een mooi plan dat uit de samenleving komt met als doel om nieuwe burgerinitiatieven in Uden meer ruimte en ondersteuning te geven. Het is een mooi voorbeeld van het samenspel tussen gemeenteraad en burgers, een voorbeeld van ruimte geven aan de samenleving." Volgens de burgemeester is de G van Groen niet meer weg te denken. "Op het dak van het gemeentehuis zijn zonnepanelen geplaatst. Er komt een zonnepark op Hoogveld. Onze buitendienst gaat in elektrische auto's rijden, de deelauto's willen we ook beschikbaar gaan stellen voor onze inwoners. Met het nieuwe systeem van afvalinzameling kan afval op een groenere, meer duurzame manier worden verwerkt." Ook vertelde hij dat Uden als gezonde gemeente op allerlei fronten het streven is. "Afgelopen jaar heeft de gemeenteraad bijvoorbeeld een nieuw armoedebeleid vastgesteld op basis van gesprekken met inwoners, maatschappelijke partners en experts. Daarbij is expliciet aandacht voor kinderen in armoede. Het jeugdcultuurfonds, dat van start gaat, ondersteunt kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen om aan activiteiten deel te nemen."

Gezellig en gastvrij
Volgens Hellegers is en blijft Uden een gezellige en gastvrije gemeente, mede dankzij vrijwilligers tot ondernemers, die zich ieder op hun terrein inzetten om dit karakter van Uden voortdurend voor het voetlicht te brengen. "Dankzij hen bruist Uden en zal Uden ook in dit nieuwe jaar blijven bruisen." Daarnaast staat dit jaar natuurlijk nog veel meer te gebeuren. "De woningmarkt trekt geweldig aan, allerlei nieuwbouwprojecten gaan van start en het is mooi te zien dat ook hier burgers initiatieven nemen en de ruimte krijgen om eigen plannen en inzichten te presenteren. Bedrijven weten de weg weer te vinden naar onze terreinen, bestaande bedrijven breiden uit, nieuwe bedrijven melden zich. Aan de Hockeyweg gaan in de eerste helft van dit jaar de spades de grond in voor het nieuwe politiebureau van het team Maas en Leijgraaf en onze nieuwe brandweerkazerne, die ook een regionale functie krijgt. Voor Uden-Oost staan twee nieuwe scholen met een ontmoetingsplek en een nieuwe sporthal op stapel. Kortom, volop plannen die dit jaar tot voorbereiding en het liefst ook tot uitvoering gaan komen. En ook dit jaar is er dus volop werk aan de winkel."

Gezamenlijk
De toespraak wordt afgesloten met de laatste G: gezamenlijk. "We doen het samen, gemeente, ondernemers, organisaties, maatschappelijk middenveld, burgers. Uden zijn we samen, maken we samen, de toekomst van Uden bepalen we samen."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant