V.l.n.r: Jan Willem van Dijk, Jan van den Elzen, Harry van den Bergh en Joris Rooijendijk met hun welverdiende Vrijwilligerspenning
V.l.n.r: Jan Willem van Dijk, Jan van den Elzen, Harry van den Bergh en Joris Rooijendijk met hun welverdiende Vrijwilligerspenning Foto: Ad van de Graaf

'Vrijwilligers zijn de lichtpuntjes op onze aarde'

Human Interest 1.638 keer gelezen

UDEN – "Vrijwilligers zijn de lichtpuntjes op onze aarde, als ze allemaal een ster kregen, zou het nooit meer donker zijn." Deze regels komen uit een gedicht, geschreven door Jade Vleeshouwers en Imke van de Vorstenbosch, leerlingen van het Udens College. Zij droegen hun gedicht voor tijdens de uitreiking van de Vrijwilligerspenning van de gemeente Uden aan de vier genomineerde kandidaten: Jan Willem van Dijk, Jan van den Elzen, Harry van den Bergh en Joris Rooijendijk. De gemeente Uden waardeert het werk van vrijwilligers als 'lichtpuntjes' bijzonder, want "door hun inzet gaat de kwaliteit van onze samenleving omhoog", aldus wethouder Overmans in zijn toespraak.

Door: Ankh van Burk

Jan Willem van Dijk staat in Volkel bekend als de 'muziekman'. Hij verzorgt het geluid op diverse evenementen die in Volkel plaatsvinden. Daaronder vallen onder andere de kinderzittingen, maar ook de pronkzittingen van carnavalsvereniging De Piepers. Hij verzorgt ook het geluid voor de Udense Big Band en popkoor Sprightly. Hij is al 28 jaar actief als secretaris bij S.O.S., een commissie onder Stichting Jeugdbelangen Volkel. Hij is betrokken bij de organisatie van het Pinksterkamp en de kindervakantieweek. Verder is hij actief bij Festilent, de voetbalclub en haalt hij oud papier op voor Harmonie Sint Cecilia.

Jan van den Elzen uit Odiliapeel is sinds 1992 betrokken bij wandelsportvereniging De Eekhoorn. Al die jaren zorgt hij ervoor dat de jaarlijkse wandeltocht, waaraan zo'n 600 jongeren en ouderen aan deelnemen, wordt voorbereid en uitgezet. Daarbij gaat hij heel secuur te werk, zoals het van tevoren controleren van de routes. Ook zet hij zich in voor de Avondvierdaagse in de Peel. En zoals het met zo veel vrijwilligers is: zij beperken hun vrijwilligerswerk niet tot een vereniging of organisatie. Jan is op allerlei terreinen behulpzaam en inzetbaar, of het voor de Peelse Kwis is of  voor de buurt, Jan staat altijd klaar.

Harry van den Bergh is zelf geen veteraan, maar zet zich sinds 2008 in voor de Stichting Udense Veteranen. Hij heeft een leidende rol binnen het Veteranencafé Uden, een maandelijkse huiskamerbijeenkomst, waar oude, maar ook jonge veteranen elkaar kunnen ontmoeten en hun ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast organiseert hij bezoeken aan musea en andere bezienswaardigheden en is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Veteranendag. Erkenning voor het werk van veteranen in vaak moeilijke omstandigheden is een belangrijk doel en Harry van den Bergh is erin geslaagd dit maatschappelijk vraagstuk in de Udense samenleving op de kaart te zetten.

Joris Rooijendijk uit Odiliapeel is ook zo'n vrijwilliger, die zich voor meerdere organisaties inzet. Hij is al 23 jaar betrokken bij de Jeugdvakantieweek. Hij bedenkt en maakt de aankleding van het terrein en de spellen voor deze week. Verder is hij 14 jaar vrijwilliger bij VTC De Vrijbuiters, een club die activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking, zoals hobby- en karaokeavonden en het jaarlijkse uitje. Joris is zo iemand die alles in de gaten houdt en daardoor ook ziet wat er moet gebeuren en daarop inspringt. De veelzijdige Joris is ook als chauffeur betrokken bij de jaarlijkse Truckrun en bij voetbalclub RKSV. 

Naast de Vrijwilligerspenning kregen de vrijwilligers een oorkonde en een bedrag van 500 euro voor hun vereniging.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant