Jacqueline van Driel en Adriaan Sanders presenteerden het programma
Jacqueline van Driel en Adriaan Sanders presenteerden het programma

Afsluiting '100 jaar Vluchtoord Uden' met onder andere operazangeres Tania Kross

Human Interest 1.227 keer gelezen

UDEN | Er staat veel te gebeuren tijdens de afsluiting van de werkgroep '100 jaar Vluchtoord Uden', met als één van de hoogtepunten het Remembrance Concert 'Vluchtoord Uden' met gastsoliste Tania Kross. Jacqueline van Driel en Adriaan Sanders presenteerden namens de werkgroep vandaag in Theater Markant het gehele programma.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat op 11 november 1918 een wapenstilstand werd gesloten op weg naar de uiteindelijke vrede in 1919 van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 is al aandacht geschonken aan de opening van het vluchtoord, maar de werkgroep wil met deze afsluiting op waardige wijze herdenken dat de Belgen weer terugkeren naar hun vaderland. In de loop van 2018-2019 wordt langzaam toe gewerkt naar een groots afscheid.

Programma
De afsluiting begint op 20 maart 2018. Dan geef Paul Moeyes, een expert op het gebied van de Eerste Wereldoorlog, een lezing over de totstandkoming van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog. 15, 16 en 17 juni wordt er een driedaagse bustour naar het Belgische Ieper georganiseerd, in samenwerking met A.D.O.Z Uden. 10 november wordt het tweede boek over Vluchtoord gepresenteerd door Uden in Geschriften. 2018 wordt in november afgesloten met het documentair toneelspel 'Vluchtoord Vaarwel' in Theater Naat Piek in Uden. "Het wordt opgevoerd in het binnen theater. Daar kunnen per voorstelling 100 man binnen, dus het wordt intiem", vertelt Wim Helfferich, voorzitter van Theater Naat Piek. Gertjan Peeters schrijft en regisseert het stuk. "Het wordt een mix van vroeger en nu, en een mix van beeld en toneelspel. Ik ben er heel erg trots op. Tot nu toe staat het stuk gepland voor zes dagen, maar ik hoop dat het er 26 gaan worden!"

Volgend jaar
In 2019 is er in de expositieruimte Kunst&Co in Uden een tentoonstelling over het vluchtoord in de jaren 1915 tot 1919. De grote afsluiter is het Remembrance Concert 'Vluchtoord Uden', dat twee keer op 14 april 2019 wordt uitgevoerd. Het concert wordt opgevoerd door het Regionaal Klassiek Muziektheater 'Viva La Musica' met orkest en bekende gastsoliste Tania Kross.

Kijk voor meer informatie op www.heemkundekringuden.nl/vluchtoord.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant