De Dijk heeft de afgelopen 50 jaar de meeste optredens in De Pul gedaan en komt dit jaar opnieuw terug
De Dijk heeft de afgelopen 50 jaar de meeste optredens in De Pul gedaan en komt dit jaar opnieuw terug

De Pul viert 50-jarig bestaan met onder andere De Dijk

Kunst en cultuur 2.461 keer gelezen

UDEN | Het is 50 jaar geleden dat De Pul is opgericht en dat gaat het Udense cultuurpodium groots vieren. Zo kondigde De Dijk aan dat zij 27 mei weer naar Uden komen. De Dijk is recordhouder met de meeste optredens en bezoekers in de geschiedenis van De Pul. Maar De Pul verwacht nog meer mooie namen naar Uden te halen in hun jubileumjaar.

Het begon allemaal in een van de bijzonderste jaren van de vorige eeuw. Martin Luther King werd in 1968 vermoord en in Nederland kwamen jongeren in opstand tegen hun gezag. De scholieren voelden zich niet thuis in de traditionele Udense uitgaansgelegenheden en waren kritisch op de traditionele maatschappij. Dit uitte zich in muziek, mode, protestacties, softdrugs en vooruitstrevende acts als The Beatles, Stones, Bob Dylan, en de vernieuwende stroming 'bluesmuziek'. Er ontstond een broeinest voor popmuziek en De Pul werd opgericht als eerste officiële popzaal van Brabant. Vijftig jaar later heeft De Pul een vaste plek gekregen in die nieuwe maatschappij, waarbij regionaal talent zich kant ontwikkelen en Uden zich kan voeden met nationale en internationale acts van alle soorten en maten.

Het jubileumjaar
Vijftig jaar geschiedenis; dat is nogal wat. De Pul gaat proberen om in 2018 een halve eeuw aan cultuur in één jaar te proppen. Op verschillende momenten kunnen verschillende generaties bezoekers hun hart ophalen met mooie en bijzondere acts. Aangekondigd zijn De Dijk, maar ook de belg Arno Hintjes met Tjens Matic, het vervolg op het bekende T.C. Matic. "Maar denk ook aan grote acts van nu. We zitten nog aan de onderhandeltafel met een paar hele mooie namen en we hopen dat we voor de carnaval de meeste acts kunnen aankondigen", aldus Gijs de Louw, directeur van De Pul.

Herinneringen
De nadruk van het jubileumjaar ligt op het najaar, met een reünieavond voor vrijwilligers, een documentaire over 50 jaar popmuziek in Uden, een eigen jubileumbiertje en dus een hoop muzikaal vertier. Tot die tijd kunnen mensen al snuffelen op pul50.nl in oude gastenboeken, waarin bijvoorbeeld Herman Brood, Doe Maar, Chef Special en andere artiesten optekenen hoe ze een avondje in De Pul hebben beleefd. Oud bezoekers, medewerkers en artiesten, die nog mooie herinneringen hebben kunnen ze ook delen op de website, zodat we ons geschiedenisboek in 2018 nóg completer kunnen maken.

Bronvermelding geschiedenisgedeelte:
"25 jaar Jongerencultuur in Uden, geschreven door Willem van Zeeland, uitgave van Stichting De Nieuwe Pul, september 1993."

Een oude foto van De Pul
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant