Bert van der Heijden temidden van zijn geliefde boeken (foto: Ankh van Burk)
Bert van der Heijden temidden van zijn geliefde boeken (foto: Ankh van Burk)

Bert van der Heijden neemt afscheid: 'Ik zal de klanten missen'

Kunst en cultuur 2.453 keer gelezen

UDEN | Bert van der Heijden van de gelijknamige boekhandel aan het Mondriaanplein gaat een nieuwe uitdaging aan en draagt zijn zaak in maart over aan zijn opvolger Bert Engelbart. Het huidige personeel blijft na de overname in de zaak werken. Van der Heijden vindt het, gezien zijn leeftijd, nu de tijd om andere aspecten van de boekenbranche te gaan verkennen. Na 32 jaar in Uden zal hij met pijn in het hart, in de winkel afscheid nemen van zijn klanten en andere belangstellenden op zondag 25 februari.

Door Ankh van Burk

Bert komt uit een ondernemersgezin en was al op jonge leeftijd een fervent lezer. Als 16-jarige 'wist' hij al dat hij een boekhandel in Uden wilde beginnen. Toch gaan zijn ambities eerst uit naar journalistiek of geschiedenis studeren, maar hij heeft de pech, dat hij in beide studierichtingen niet terecht kan. Hij besloot toen maar voor een jaar in de boekhandel te gaan werken, maar kwam hier toch weer zijn oorspronkelijke wens tegen en besloot de vakopleiding te gaan volgen, waardoor hij een zaak in Uden kon beginnen.

Stimulans
In zijn loopbaan heeft hij met name altijd veel aandacht gehad om het lezen te bevorderen. "Ik dacht dat klanten niet gestuurd willen worden, maar soms toch een stimulans nodig hebben in de boekenkeuze. Zo kwam ik op het idee om een wikkel om een boek te doen, dat door mij of door het personeel gelezen was met een aanbeveling daarop. Verder heb ik, al of niet in samenwerking met de bibliotheek diverse schrijvers naar Uden gehaald voor een lezing. Ook vond ik het tot mijn taak horen om lokale schrijvers ruimte te bieden om hun boeken te verkopen."

Lees meer in het Udens Weekblad van woensdag 10 januari

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant