Ruud Kaiser. (Foto: Peter Kuijpers)
Ruud Kaiser. (Foto: Peter Kuijpers)

Ruud Kaiser wil met boek een boodschap meegeven

Voetbal 385 keer gelezen

OSS | Ruud Kaiser voetbalde in Nederland onder andere bij Ajax en speelde en trainde bij diverse clubs in België, Frankrijk en Duitsland. Als (jeugd)speler kreeg hij regelmatig te maken met manipulatie. In zijn boek 'Normen, waarden, en medailles! – Mijn voetbal verhaal' noemt de 57-jarige Ossenaar meerdere voorbeelden en wil hij ook een boodschap meegeven. "Volwassenen onderschatten hoe hard het aankomt bij kinderen als je iets gemeens zegt."

door Leon Voskamp

Kaiser zette zijn eerste stappen als trainer bij TOP Oss. Na een carrière als aanvaller bij Ajax, Royal Antwerp FC, Coventry City en OGC Nice kwam hij in 1984 bij FC Den Bosch terecht. Voetballen in de Eredivisie wilde hij graag combineren met een functie als jeugdtrainer en zijn vrouw regelde dat hij bij TOP Oss aan de slag kon. "Hans Groenendijk trainde de B1 en ik begon met de B2. Ik woonde net in Oss en wist niets van de rivaliteit tussen Oss en FC Den Bosch. Totdat we een oefenwedstrijd tegen TOP Oss speelde bij RKSV Margriet en er vechtpartijen waren tussen supporters. Ik snap goed dat er concurrentie is, maar je moet elkaar wel respecteren." Als jeugdtrainer van TOP Oss maakte hij opmerkelijke dingen mee. "Al tijdens de eerste training kreeg ik ruzie met de materiaalman en die wilde tijdens de training het licht uitdoen. Later is hij een goede vriend van me geworden. En toen één van mijn beste spelers te laat was, zette ik hem reserve. Dat zorgde voor een boze vader die achter me aanrende. Het gaat om normen en waarden. Mijn boek is onder andere geschikt voor jeugdtrainers- en leiders. Ik kom met tips om sporters met gestructureerde discipline de juiste richting in te sturen." 

Manipulatie
In zijn boek schrijft hij over manipulatie in zijn tijd als voetballer. Zoals toen hij 10 jaar was en bij sv Slikkerveer in Ridderkerk voetbalde. "Ons was beloofd dat als we kampioen werden met pupillen 3 we met z'n allen naar pupillen 1 gingen. Excelsior Rotterdam wilde me hebben, maar ik wilde bij mijn vriendjes blijven. Totdat ik in het nieuwe seizoen zag dat van het team alleen ik bij pupillen 2 was ingedeeld. Ik was zo boos en verdrietig dat ik per direct naar Excelsior ben gegaan." Hij vervolgt: "Een jaar of vier jaar later woonde we in Emmer-Compascuum en speelde ik bij vv CEC, de club waar mijn vader jeugdvoorzitter was. Rivaal FC Emmen had een betere jeugdopleiding en op 14-jarige leeftijd ging ik naar die club. In het dorp mochten jongens van hun ouders niet meer met mij omgaan en ik werd bespuugd door volwassenen. Dat maakte me erg verdrietig, maar ook was de drive nog groter om profvoetballer te worden." Ook als profvoetballer had hij te maken met manipulatie, zoals bij Royal Antwerp FC. "In mijn eerste jaar werd ik gekozen tot beste speler van het seizoen. Toen er echter een nieuwe trainer kwam nam hij drie buitenlandse spelers mee en was er geen plek meer voor mij. Volgens hem kon ik geen goede voorzet meer geven. Die man heeft mijn carrière gedeeltelijk afgebroken. Bij nog zo'n goed seizoen was ik naar een topclub vertrokken en had ik ongetwijfeld een kans bij Oranje gekregen", aldus Kaiser, op dat moment jeugdinternational. 

'Afgerekend'
Ook als trainer merkte hij dat er spelletjes worden gespeeld. "In mijn eerste seizoen bij FC Den Bosch werden we vierde. De club was al twaalf jaar niet meer zo hoog geëindigd. In de zomer ging de begroting met veertig procent naar beneden. We kregen drie huurlingen van Juventus en de technisch directeur vroeg me of ik die jongens op wilde stellen omdat we daar geld voor kregen. Ik vond echter andere spelers beter. In alle gevallen neem ik een eerlijke beslissing die het beste is voor het team. In februari van het tweede seizoen werd ik ontslagen bij FC Den Bosch, ondanks dat we niet ver achter de plekken stonden die recht gaven op play-offs. Ik weet honderd procent zeker dat ik ben afgerekend op het feit dat ik de Juventus-spelers weinig liet spelen." In zijn boek beschrijft hij zijn werkzame periode tot 2005. Toen pakte hij met Nederland O-17 brons op het WK in Peru en een jaar eerder zilver op het EK. "De enige WK-medaille in de geschiedenis van Nederland. Een hoogtepunt voor mij, maar ook voor de KNVB." Kaiser heeft al plannen om een tweede boek te schrijven vanaf de periode 2005. Daarin werkte hij als jeugdtrainer van Chelsea en als hoofdtrainer van Dynamo Dresden, 1. FC Magdeburg en FC Den Bosch.

Toekomst
Ruud Kaiser is momenteel hoofdtrainer van JVC Cuijk. Hij wil zijn contract bij de Derdedivisionist verlengen, maar omdat de hoofdsponsor gaat opstappen, is de club er nog niet in geslaagd om een aanbieding te doen. "Ik wil graag met de jonge spelersgroep een nieuwe stap zetten. Maar stel dat ik niet blijf, dan zijn er veel opties. Het ligt er wel aan wat er komt, want ik zeg niet overal 'ja' tegen. Van hoofdtrainer, assistent-trainer van een mooie club of jeugdtrainer bij een goede profclub; ik sluit niets uit. Het buitenland is ook een optie, maar we houden ons huis in Oss aan. FC Oss? Ik heb er de laatste jaren twee keer gesolliciteerd, maar de laatste keer kreeg ik van directeur Peter Bijvelds te horen dat er geen draagvlak meer voor me is. Terwijl ik de kwaliteiten heb, in Oss woon en in totaal 13,5 jaar bij TOP Oss heb rondgelopen. De club zit in mijn bloed."

Het boek van Ruud Kaiser kost 19,50 euro, ISB-nummer is 9789402242140. In het boek zijn illustraties opgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant