Roel en Aukje met hun drie kinderen (foto: Rachelle Fotografie Oss)
Roel en Aukje met hun drie kinderen (foto: Rachelle Fotografie Oss)

Crowfundingactie voor 42-jarige Roel met ALS

Human Interest 3.340 keer gelezen

UDEN | Roel Kool (42) uit Uden kreeg in de zomer van 2017 de diagnose ALS. Een grote klap voor Roel, zijn vrouw Aukje en drie kinderen. Marieke Nijhof, oud buurvrouw en vriendin van het gezin, zette samen met Aukjes zus Daphne en Aukjes vriendin Debbie een crowdfundingactie op, om geld in te zamelen en het gezin te helpen.

Het gezin komt voor een hoop financiële dingen te staan. Roel mist toeslagen en overuren omdat zijn werk als vrachtwagenchauffeur onmogelijk is geworden. Ook krijgt het gezin geen toeslag voor kinderopvang meer, omdat Roel thuis is. "Maar hij kan niet voor de kinderen zorgen. Hij gaat heel snel achteruit", vertelt Marieke. "Bij de grote aanpassingen hebben ze wel hulp gehad van de gemeente, zoals de elektrische rolstoel en een lift. Maar er zijn ook heel veel andere dingen die aangeschaft moeten worden." Bijvoorbeeld een stok en rollator als hulp voor het lopen. "Er is een zogeheten sta-op-stoel gekocht, waardoor Roel nog enige tijd zelfstandig uit zijn stoel kan komen. Ook heeft het gezin een auto aan moeten schaffen die op automaat rijdt, omdat Roel niet meer kan schakelen. Daarnaast moest de auto groot genoeg zijn om het gezin én de rolstoel in te kunnen vervoeren. Dat wordt allemaal niet vergoed maar kost natuurlijk wel veel geld."

Doel
De actie startte op 9 januari. Binnen 24 uur werd er al 2000 euro ingezameld. Inmiddels is er al meer dan 8500 euro gedoneerd. En dan is er nog niet eens geld binnen van acties die zijn opgezet. Zo begon Jumbo de Laak Drossaard Uden met een actie waarbij iedereen zijn of haar statiegeldbonnetje kon inleveren. Maarten Heijligers, neef van Roel, stelde vijf flessen zelf gebrouwen bieren ter beschikking. De volledige opbrengst komt ten goede aan de crowdfundingactie. Het doel is om in twee jaar 50.000 euro op te halen. "Dat is natuurlijk een indicatie", legt Marieke uit. "Er komt zoveel op het gezin af, zowel emotioneel als financieel. Het verdriet blijft, maar op financieel gebied kunnen wij wél zorgen wegnemen."

Ook doneren?
Kijk dan op facebook.com/als.roel of www.whydonate.nl/als-we-roel-en-aukje-kunnen-helpen/event.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant