Een deel van de tentoonstelling 'Oud-ouder-oudst'
Een deel van de tentoonstelling 'Oud-ouder-oudst'

Expositie 'Oud-ouder-oudst' bij Natuurcentrum De Maashorst

Kunst en cultuur 597 keer gelezen

NISTELRODE | In de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst is tot april de reizende tentoonstelling 'Oud-ouder-oudst' te zien. Deze tentoonstelling laat de traditie van begraven door de eeuwen heen zien en is zijn reis begonnen bij de natuurbegraafplaats in Schaijk.

De tentoonstelling is gemaakt door de afdeling archeologie van de gemeente Oss, onder leiding van archeoloog Richard Janssen en bestaat uit vier kistvitrines met een informatieve zuil, waarin men de traditie van begraven door de eeuwen heen kan zien. Op loopafstand van het natuurcentrum bevindt zich het prehistorisch grafveld van Slabroek, waar vanaf 1923 bewonerssporen uit een ver verleden gevonden zijn. Bij de reconstructie van dit urnenveld in 2015 was de vondst van een heus vorstengraf een hoogtepunt. In de nabije omgeving zijn het vorstengraf van Oss en het graf op Zevenbergen bekend. In 2017 werd de Natuurbegraafplaats aan de Franse Baan in Schaijk opengesteld. Hier kan men begraven worden in de natuur.

Natuurcentrum De Maashorst is de tweede plek waar de tentoonstelling te zien is. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de openingstijden van het natuurcentrum. In deze periode is er ook een fietstocht vanuit het natuurcentrum naar het Museum voor Religieuze Kunst waar een tentoonstelling te zien is over de eerste kolonisten van de Maashorst. Deze fietstocht voert langs de Schepersweg in Uden, waar in 2014 de resten van een Merovingisch grafveld werden gevonden. De fietstocht is gratis. Informatie is te vinden op de website: www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant