Uden wil een gezonde leefomgeving creëren (foto: Peter Kuijpers)
Uden wil een gezonde leefomgeving creëren (foto: Peter Kuijpers)

Uden verlengt samenwerking met Stichting 'Jongeren Op Gezond Gewicht'

Human Interest 671 keer gelezen

UDEN | De samenwerking met Stichting JOGG Nederland wordt voor drie jaar verlengd. Dat heeft het College van de gemeente Uden besloten.

"Kinderen en jongeren uit Nederland lijden steeds vaker aan overgewicht of obesitas", vertelt Wethouder Gijs van Heeswijk. "In 2015 is de gemeente Uden officieel JOGG-gemeente geworden. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het doel is het creëren van een gezonde leefomgeving en daarmee het terugdringen van overgewicht bij de jeugd van 0 tot 19 jaar. We zijn goed op weg, maar er is nog veel te verbeteren. Daarom is het belangrijk dat we doorgaan met het JOGG project."

Bewezen aanpak
Samen met partners uit het maatschappelijk veld is de JOGG aanpak omarmd: het bouwen van een community, waarin alle partners betrokken zijn. JOGG-Uden bestaat uit een samenwerking met Stichting OOG en KIEM (vertegenwoordigen een groot deel van de basisscholen uit Uden), het Udens College, Rabobank Uden-Veghel, GGD Hart voor Brabant, Sportservice Noord-Brabant (buurtsportcoaches en JOGG-regisseur), Stichting Compass, Stichting Plezier in Bewegen, een diëtist, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangcentra, sportverenigingen en supermarkten. En daar komen steeds meer partners bij. Mede door de gezamenlijke verantwoordelijkheid en de goede samenwerking is de JOGG aanpak bewezen effectief om op termijn een daling te realiseren van overgewicht bij jongeren. Binnen het thema 'Drink Water' hebben de partners samen al verschillende activiteiten uitgevoerd. De scholen en kinderdagverblijven in Uden-Oost hebben het water drinken verankerd in hun beleid. Ook hebben alle basisscholen in Uden na schoolse sportactiviteiten die gratis toegankelijk zijn voor alle kinderen.

Andere leefstijl aannemen kost tijd
Gezamenlijk willen we ervoor zorgen dat de kinderen en jongeren uit Uden opgroeien in een omgeving waar een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Wethouder Van Heeswijk: "Onze ambitie is om de gezonde keuze de gemakkelijkste te maken. Niet alleen thuis en op school, maar ook in de sportkantines, de werkvloer, in de wijk en de leefomgeving." JOGG richt zich niet alleen op het kind, maar op de omgeving van het kind. Denk aan de ouders, oppas(oma of opa), sport- of hobbyclub enzovoort. Gezond leven gaat ook over bewegen. Door thema's als 'Gratis bewegen' en de inzet van buurtsportcoaches met naschools sportaanbod, streven de gemeente en partners ernaar om alle inwoners letterlijk te bewegen naar een gezond en bewust leven.

Voorbeelden
In het kader van 'positieve gezondheid' werkt de gemeente Uden aan programma's om bij te dragen aan de gezondheid van inwoners. Hieronder vallen een gezonde sportkantine en gezonde werkvloer, dus bijvoorbeeld werken aan rookvrije sportclubs, een groene en gezonde kantooromgeving, gericht op minder zittend werk en beweging op de werkvloer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant