Het Udense gemeentehuis
Het Udense gemeentehuis

'Politieke partij weegt zwaarder dan de kandidaat'

Verkiezingen 836 keer gelezen

UDEN | De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart is het zover. Udens Weekblad raadpleegde vorige week, in samenwerking met onderzoeksbureau Toponderzoek, het inwonerspanel van Uden om hen vragen te stellen over de gemeenteraadsverkiezingen. Ook meedenken en meepraten? Meld je dan aan via www.tipuden.nl!

Het inwonerspanel kreeg verschillende vragen voorgeschoteld. 36 procent van de deelnemers had tijdens het invullen van de enquête nog geen idee op welke partij ze gaan stemmen, maar geven wel aan te gaan stemmen. 29 procent zegt te gaan stemmen maar op een andere partij dan vier jaar geleden. 25 procent stemt op dezelfde partij als vier jaar geleden.

Informatie
De partijprogramma's lijken goed te worden gelezen. Kijkend naar de vorige verkiezingen zegt 45 procent van de mensen een definitieve stemkeuze gemaakt te hebben na het doornemen van de partijprogramma's. 17 procent stemt altijd op dezelfde partij en 16 procent maakte de keuze definitief nadat bekend werd welke personen zich verkiesbaar hadden gesteld. 5 procent maakt de beslissing pas in het stemhokje. Andere antwoorden die gegeven worden zijn 'door het volgen van nieuws' en 'de Stemwijzer'. Die stemwijzer blijkt ook veel gebruikt te worden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. 58 procent van de panelleden haalt daar informatie vandaan om tot een stemkeuze te komen. 56 procent gebruikt daar regionale media voor. 48 procent neemt een kijkje in de partijprogramma's en 40 procent verdiept zich in de gemeenteraadsverkiezingen door middel van het internet.

Voorkeur
Op de vraag 'wat weegt bij u zwaarder: de politieke partij of de desbetreffende kandidaat?' gaan de meeste deelnemers voor de politieke partij: 64 procent. 17 procent gaat voor de kandidaat. Bij de keuze voor een kandidaat wordt er een voorkeur gegeven aan degene die uit eigen woonplaats komt (47 procent), gevolgd door de kandidaat met ervaring in de politiek (39 procent). 11 procent gaat voor iemand die ze persoonlijk kennen, 8 procent geeft de voorkeur aan een vrouw.

Locatie
De overgrote meerderheid gaat stemmen op de locatie die op het stembiljet staat aangegeven (78 procent). 16 procent zegt op een andere openbare locatie te gaan stemmen, zoals 'zo dicht mogelijk bij mijn woonadres' en 'waar ik ga tellen'. Ook wordt geopperd om te kijken naar de mobiliteit van de mensen. 'Laat het stembureau naar mensen die moeilijk ter been zijn toekomen', tipt iemand. 56 procent van de panelleden ziet de stemcomputer graag weer terugkeren. Wel wordt aangegeven dat er daarbij veilig, anoniem en betrouwbaar gestemd moet kunnen worden.

Investeren
De panelleden hebben genoeg ideeën over waarin de gemeente Uden zou moeten investeren. Uden centrum en zorg staan beide met 49 procent bovenaan. Openbare veiligheid volgt met 41 procent, openbaar vervoer met 31 procent. Ook onder meer duurzaamheid, groenvoorziening, armoedebestrijding, huisvesting en sociale woningbouw worden vaker genoemd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant