Een deel van de deelnemende kunstenaars
Een deel van de deelnemende kunstenaars

Bijzondere beeldententoonstelling bij Kunstation

Kunst en cultuur 642 keer gelezen

UDEN | Galerie Kunstation Uden heeft voor de eerstvolgende expositie gekozen voor een beeldententoonstelling. Een achttal kunstenaars uit de regio en elders zijn hiervoor uitgenodigd om hun werk te laten zien. De expositie is te bezichtigen van 27 april tot en met 27 mei op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De officiële opening vindt plaats op zondag 29 april om 15.00 uur.

door Ankh van Burk

Mieke van den Hoogen raakte in de keramiek met namen geïnteresseerd in de expressiemogelijkheden van de dunne scherf. In haar werk nemen vrouwenbeelden een belangrijke plaats in. In deze beelden streeft zij naar een samengaan van naturalistische elementen, geabstraheerde vormen en emoties. Een vrouwenlijf boeit haar als een lijf waarin geleefd wordt. De beelden van Lia van Vugt zijn niet primair vanuit de natuur gedacht, het zijn zelfstandige objecten die hun eigen regels volgen. De belangrijkste regel is dat het beeld van alle kanten bekeken kan worden. Het gaat erom hoe het beeld ingrijpt in de ruimte eromheen. Van Vugt streeft ernaar om een autonoom beeld te creëren dat zichzelf als referentie heeft. Voor Hans Koenen is de verbondenheid met mensen van vroeger en nu een inspiratiebron en een worsteling om zijn ambachtelijk kunstenaarsschap gaande te houden. Hij kan zich verliezen in dit ambachtelijk kunstenaarsschap, maar tegelijkertijd analyseert hij de harde eisen van vakmanschap en materiaalkennis. Met scheppend vermogen maakt hij veel schoons dat invoelbaar is voor velen. De beelden/composities van Jeanne Tax zijn afgeleid van fantasieën, gebeurtenissen, gevonden voorwerpen, tekst of thema. Zij laat assemblageportretten, conceptuele objecten en brons & figuratief op deze expositie zien.

Beweging
De werkwijze van Ineke Poldervaart is zowel procesmatig als intuïtief te noemen. Uitgangspunten zijn vaak natuur, zee, lucht en water. Vooral beweging is vaak in haar werk terug te vinden. Ze gebruikt diverse materialen als steen, gips, brons, klei, ijzer, maar ook afvalmaterialen. Kees van Cappellen noemt zichzelf beeldbouwer. Hij werkt met kippengaas, cement, hout en oude metalen. Met het samenstellen van beelden houdt hij zich niet bezig met mooi of lelijk, maar of de beelden spannend en/of mededeelzaam zijn, waarbij hij zijn belangstelling voor de symbolische en dubbelzinnige mogelijkheden van beelden verwerkt. Anne-Marie ter Laak werkt met verschillende harde en zachte steensoorten. Zij probeert in haar beelden persoonlijke verhalen tot uitdrukking te laten komen. Zij werkt vanuit haar gevoel en wat haar op dat moment bezighoudt. In die zin kunnen haar beelden gezien worden als 'zelfportretten'. Hans van Uden tenslotte heeft bewust gekozen voor het werken met harde materialen, omdat de combinatie van vormgeving en fysieke arbeid een rustgevende uitwerking op hem heeft en hem dwingt tot zelfreflectie. Een steen draagt vaak een eigen vormgeving in zich en is meteen het startpunt. Hans laat altijd een stuk oorspronkelijke steen in het beeld bestaan. Hierdoor lijken de beelden uit de steen, als een natuurlijk proces, te ontspruiten. Hij verwerkt staal met steen, waardoor bijzondere creaties ontstaan, die verrassen en intrigreren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant