Wilgard van Lee, Jan Wouda en Annemieke de Groot (foto: Temmie van Uden)
Wilgard van Lee, Jan Wouda en Annemieke de Groot (foto: Temmie van Uden)

'Viva la Musica en Tania Kross - 100 jaar Vluchtoord' krijgt vorm

Algemeen 1.441 keer gelezen

UDEN | Het officiële startsein voor het concert 'Viva la Musica en Tania Kross - 100 jaar Vluchtoord' in Theater Markant is gegeven. Wilgard van Lee, voorzitter van Regionaal Klassiek Muziektheater Viva La Musica, Jan Wouda, directeur Theater Markant en Annemieke de Groot, voorzitter van de Heemkundekring ondertekenden vanmiddag het contract. Er werd ook al even vooruitgeblikt op de voorstelling.

De voorstelling is op 14 april 2019 te zien, één keer in de middag en één keer in de avond. Het concert komt voort uit een initiatief van Heemkundekring Uden, om de tijd rondom het herdenken van 100 jaar Vluchtoord Uden af te sluiten. Naast Viva la Musica zegde ook operazangers Tania Kross toe om mee te doen. "We zaten als Heemkundekring na al die activiteiten rondom Vluchtoord nog met één ding", vertelt de ook aanwezige Adriaan Sanders van de Heemkundekring. "De oorlog is voorbij, de mensen gaan weg uit het Vluchtoord. Wat levert dat voor gevoelens op bij de Belgen die teruggingen? Die gevoelens kun je over het algemeen het beste kwijt in muziek, op een goede locatie. En dan is het in 'Uje' niet moeilijk bij wie je aanschuift en vraagt: zouden jullie hieraan willen meewerken?" Viva la Musica en Theater Markant antwoordden enthousiast 'ja' op die laatste vraag.

Oproep koor
Viva la Musica is al een aantal maanden bezig met de voorbereiding. De programmering is al voor 60 procent klaar. Het koor staat open voor mensen die mee willen zingen tijdens de voorstelling. "We willen een groot koor neerzetten", vertelt voorzitter Wilgard. "Als er mensen uit Uden komen, met enige stem, dan zijn ze welkom. Hiervoor moet wel auditie gedaan worden en we moeten een goede balans zien te vinden tussen mannen en vrouwen." Opgeven kan via info@vivalamusica.nl, vóór 1 september.

Vluchtoord
Uden liet tijdens de Eerste Wereldoorlog een barakkenkamp bouwen waar 10.000 vluchtelingen konden wonen. In 1915 kwamen de eerste Belgische vluchtelingen naar het kamp Vluchtoord Uden. Het kamp breidde zich uit naar wat een compleet eigen dorp genoemd kan worden, waarin vluchtelingen woonden en werkten. Zij noemden het zelf het 'Belgische dorp' bij Uden. Om dit alles te herdenken, is door Heemkundekring Uden, de werkgroep 100 jaar Vluchtoord Uden opgericht. De afgelopen vier jaar zijn er allerlei activiteiten georganiseerd met betrekking tot het Vluchtoord. Naast het concert staan er nog twee grote dingen op de planning. Het tweede deel van het boek Vluchtoord Uden, geschreven door burgemeester Henk Hellegers, komt in november uit. Ook staat er in die tijd nog een groot openluchtvoorstelling op de planning, als opvolger van het theaterstuk Grenslicht, dat in 2014 werd opgevoerd.

Kaarten
Kaarten voor het concert zijn al te koop, voor 22,50 euro. Ze zijn verkrijgbaar via de website van Theater Markant: www.markantuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant