Trijntje Oosterhuis
Trijntje Oosterhuis
WIN

Trijntje Oosterhuis kiest voor haar moedertaal

Kunst en cultuur 1.275 keer gelezen

UDEN | Met haar nieuwe theatertour en gelijknamige album Leven Van De Liefde stapt Trijntje Oosterhuis een nieuwe fase van haar muzikale leven in. De topzangeres interpreteert op een ingetogen wijze Nederlandstalige songs van artiesten en bands die haar inspireren waaronder Henny Vrienten, De Dijk, Doe Maar en Toon Hermans. Op zaterdag 19 mei staat de zangeres in Markant.

door Jean-Paul Heck

Het album heeft ook een beetje de sfeer van de Nederlandstalige platen die in jaren '70 werden
opgenomen zoals het werk van Robert Long en Frans Halsema.

,,Ik wilde het gewoon heel puur houden. De tekst en de melodie moest afdwingen hoe we de song zouden vertolken. Het begon allemaal vanuit het idee van de theatertour. Ik was liedjes aan het verzamelen, echt leuk zo'n zoektocht door alle Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt. De longlist bestond uit een paar honderd liedjes en dan moet je gaan kiezen om tot een setlist te komen. Door de liedjes te gaan spelen, kom je er echter welke stukken je goed liggen en bij welke liedjes je daadwerkelijk een connectie voelt."

Ik begrijp dat dit een opmaat is naar een nieuwe fase in je carrière?
,,Ik ben bezig met een Nederlandstalige plaat en daar hik ik eerlijk gezegd best wel tegen aan. Ik heb veel respect voor de Nederlandse taal. Het is mijn eigen taal die echter ook heel moeilijk is. Het is niet de bedoeling dat we een soort van kleinkunstplaat of smartlappenplaat maken. Het werken aan mijn komende album heeft geleid tot allerlei schrijfsessies met vrienden en collega's waar ik mij goed bij voel en die mij al jaren als tekstschrijver inspireren. Het is een mooi rijtje mensen geworden zoals Paskal Jakobsen, Dotan, Han Kooreneef, Diggi-Dex en Alain Clark. We hebben tot nu toe 10 demo's waarvan er zeker 6 songs wel de plaat kunnen halen. Maar ja, ik ben superkritisch."

Tijdens de tour speel je met een hele band. Waarom heb je daarvoor gekozen?
"Ik wilde in het theater de nummers ook weer anders kunnen brengen dan op het album. Dus heb ik weer fantastische muzikanten om me heen verzameld en zijn we in Amsterdam de oefenruimte in gegaan om de liedjes nieuw leven in te blazen. Het zijn allemaal goede vrienden van me en met deze band erbij op het podium heb ik zo'n vertrouwd gevoel en durf ik de klassiekers ook onder handen te nemen. Het leuke is dat ik nu kan kiezen om liedjes met alleen piano, alleen gitaar, met een dikke bassgroove zoals bij Is Dit Alles of juist met de hele band te kunnen doen. Dat maakt de dynamiek groter. Het zijn allemaal fantastisch geschreven liedjes die al vele malen prachtig zijn uitgevoerd."

Winactie
De voorstelling in Markant duurt van 20.15 tot 22.15 uur. Een ticket kost 29,50 euro (excl. 1,50 euro ticketkosten). Het Udens Weekblad mag namens Markant 5 CD's weggeven aan mensen die een kaartje kopen voor de voorstelling van Trijntje Oosterhuis. Winnaars mogen de CD na afloop van het concert in Markant laten signeren door de zangeres. Markant stuurt de winnaars voor de voorstelling persoonlijk bericht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant