De onthulling van de naam Leyenda in 1977
De onthulling van de naam Leyenda in 1977

Gitaarclub Leyanda viert haar 50-jarig bestaan groots

Kunst en cultuur 1.506 keer gelezen

ZEELAND | Pas tien jaar na de oprichting kreeg de gitaarclub definitief een naam: Leyenda. Een naam met een Spaans vleugje folklore en passie. Leyenda is een muziekstuk van de Isaac Albaniz die de flamenco liet doorklinken in zijn composities. Inmiddels bestaat de Zeelandse gitaarclub een halve eeuw en is het tijd om dat te vieren met een overzichtstentoonstelling in het Heemhuis in Zeeland.

Erelid Antoon van Dongen was jarenlang voorzitter. Hij legde daarnaast een indrukwekkend archief met veel foto's en documenten aan. Dat komt heel goed van pas nu, maar bij een gitaarclub draait het natuurlijk vooral om geluid. Oude opnames zijn er dus ook nog volop. Antoon: "Dat deden we destijds met band- en cassetterecorders. We willen nu een kleine bioscoop inrichten voor beeld en geluidsfragmenten." Zo bestaan er nog opnamen van de tienermissen uit de jaren '70. Dat vormde destijds een belangrijk onderdeel van de gitaarclub, net als de deelnames aan wedstrijden met andere gitaarclubs uit de regio. Antoon vertelt lachend: "Ik heb nog het materiaal van een totaal mislukte tienermis. We hadden bedacht om allerlei geluiden te laten horen tijdens het uitdelen van de communie: een sirene, babygeluiden, brandweer, onweer dat soort dingen. Maar we hadden het van te voren niet goed getest en het geluid stond veel te hard. De mensen schrokken zich rot en dachten dat de kerk instortte." Anekdotes en verhalen genoeg dus. Maar na tientallen jaren als voorzitter gaf hij rond het jaar 2000 de voorzittershamer door aan Stefan Emons. Onder zijn leiding draait de club met 140 leden nog volop door. Er is ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan een CD uitgebracht waarop alle leden enkele nummers ten gehore brengen. Er zijn 500 exemplaren gemaakt, die tijdens de tentoonstelling te koop zijn voor 5 euro. Elke groep gitaristen heeft liedjes uit vijftig jaar muziekgeschiedenis op de plaat vastgelegd.

Tentoonstelling
Wat er verder nog te beleven valt? Een bijna twee meter grote gitaar, de gewonnen bekers, allerlei attributen en handgemaakte affiches en uiteraard kan muziek niet ontbreken.Tijdens de tentoonstelling zal er steeds door kleine groepjes akoestische optredens gegeven worden. Ooit ontstond Leyenda in de roerige jaren 60 vanuit Stichting Jeugdbelangen en waren ze vooral actief tijdens de tienermissen. Nel Basten bedacht pas later de naam Leyenda, wat letterlijk 'legende' betekent. Een legende die nog steeds springlevend is.

Informatie
Het weekend vindt plaats op zaterdagavond 2 juni van 19.00 tot 22.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in het Heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland. Er worden veel leden en oud-leden verwacht, maar naast leden en oud-leden is iedereen welkom. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant