Joost Vos
Joost Vos

HomeRide Daddies op de pedalen voor Ronald McDonald: 'Het zal afzien en bikkelen worden'

Human Interest 1.041 keer gelezen

UDEN | Nadat zijn zoon Joep werd geboren met een hartafwijking verbleven Joost Vos en zijn vriendin Sandra uit Uden weken in een Ronald McDonald Huis in Nijmegen en Rotterdam. Hoe belangrijk en fijn het was dat zij daar terecht konden, weten zij dan ook uit ervaring. Hoewel het intussen gelukkig goed gaat met hun zoon, wil Joost graag iets terug doen. Hij stapt daarom op zaterdag 23 en zondag 24 juni als teamcaptain van het 9-koppige team HomeRide Daddies op de fiets voor deelname aan de 500 kilometer lange sponsor wielertocht oftewel de HomeRide van het Ronald Mc Donald Kinderfonds. 

door Wendy van Lijssel

Joost Vos is een sportief man. Nadat hij jaren voetbalde pikte hij zijn voormalige liefde voor wielrennen weer op tijdens de derde zwangerschap van zijn vriendin Sandra. Met de wetenschap van nu, zou je dat haast voorbestemd kunnen noemen.

Bewogen tijden
Na twee kerngezonde zonen werd halverwege de zwangerschap duidelijk dat er iets niet goed was met het hartje van de baby. Om te stellen dat het spannende tijden waren is een understatement. Uiteindelijk werd Joep na 38 weken geboren in een ziekenhuis in Nijmegen waar hij gelijk naar de intensive care moest. Sandra en Joost namen vervolgens hun intrek in het nabij gelegen Ronald McDonald Huis. "Dat zorgde ervoor dat we of samen of één van ons dicht bij onze zoon konden zijn. Dat was heel fijn en een geruststelling want ook als er 's nachts iets zou zijn gebeurd, waren we gelijk ter plekke geweest. Onze andere zonen werden thuis door opa en oma verzorgd. Ik had overigens een dusdanig schema in elkaar gezet dat ik er was, voor zij 's morgens uit hun bed en 's avonds in hun bed gingen, zodat het voor hen allemaal een beetje normaal doorliep, blikt Joost terug. Het waren drukke, hectische en vooral bewogen tijden. Zeker ook toen Joep na een paar weken geopereerd moest worden aan zijn hart. Daarvoor moesten Joost en Sandra van het Ronald McDonald Huis in Nijmegen oversteken naar dat in Rotterdam. "Het wachten tijdens die ingreep was verschrikkelijk. Uiteindelijk kregen we gelukkig het bericht dat alles gelukt was", aldus Joost. Zijn zoon belandde wederom op de intensive care en nadat het medium care werd, ging de rit terug naar Nijmegen waar Joost en Sandra wederom hun intrek namen in het Ronald McDonald huis daar. Opgeteld woonde het stel er vijf weken.

Iets terug doen
Het Ronald McDonald Huis werkt met vrijwilligers. Die staan altijd klaar, zorgen voor het huishouden en bieden, indien gewenst, een luisterend oor. Logés hebben hun eigen kamer en kunnen gebruik maken van alle faciliteiten. Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers. Het Ronald McDonald Huis was voor Sandra en Joost destijds een uitkomst. Laatstgenoemde wilde graag iets terug doen. Zijn herwonnen liefde voor wielrennen én de flyer over de HomeRide die hij tijdens zijn verblijf in Rotterdam zag, is 1 + 1 = 2, in deze eigenlijk 9, want op initiatief van Joost die als teamcaptain te boek staat is een 9-koppig team geformeerd dat als HomeRide Daddies deel gaat nemen aan deze 500-kilometer lange sponsor wielertocht gekoppeld aan het Ronald McDonald Kinderfonds.

Parcours
Het parcours wordt afgelegd in 24 uur en is zo uitgezet dat het de vorm van een hart heeft. Verder is het verdeeld in zes etappes van elk circa 85 kilometer. Het team is daarbij zo verdeeld dat zij een etappe fietsen, een etappe rusten en zo verder. Dat maakt dat iedereen in estafettevorm sowieso 250 tot 300 kilometer fietst, maar er zijn ook nog zogeheten fullriders. Dat zijn de die hards die de hele tocht, dus 500 kilometer gaan peddelen. Joost en zijn vriend Robert van de Laar hebben zich dit tot doel gesteld. "Ik vind dat een uitdaging die ik graag aanga. Het zal afzien en bikkelen worden, maar als ik iets doe, dan doe ik het voor een goeie", aldus Joost resoluut. Naast heel veel trainen, alleen en samen, zijn de HomeRide Daddies ook al tijden doende met het inzamelen van geld want: "Een overnachting in een Ronald McDonald Huis voor het hele gezin kost 60 euro. Wij willen graag een jaar bij elkaar fietsen dus 365 keer 60 euro", meldt Joost. Dankzij de medewerking van onder andere een aantal supermarkten in de regio die een emballage actie ondersteunden, een bijdrage van een dorpsquiz, het organiseren van een pop up restaurant, de goede doelen dag van basisschool De Vlieger uit Volkel, het zelf actief zoeken naar sponsoren en de warme bijdragen van familie, vrienden en bekenden, maken dat het, om maar eens in termen te blijven, al een eindje de goede kant op gefietst wordt. Het hoeft geen betoog dat elke euro er één is voor dit goede doel. Bijdragen kan via: www.homeride.nl/nl/teams/homeride-daddies.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant